Eelarvamusfestival ootab teemasid

Tartu Postimees
Copy
Äksi eelarvamusfestival peetakse juulis koos jääajakeskuse 11. sünnipäevaga. Pilt on jäädvustatud mullu, mil keskus tähistas kümnendat sünnipäeva.
Äksi eelarvamusfestival peetakse juulis koos jääajakeskuse 11. sünnipäevaga. Pilt on jäädvustatud mullu, mil keskus tähistas kümnendat sünnipäeva. Foto: Katrin Sisask

Tartumaal asuva jääajakeskuse juures toimub 16. juulil Äksi eelarvamusfestival, mille teemaks on toit ja keskkond. Et oleks, millest rääkida, oodatakse huvilistelt ideid.

Festival ei kanna säärast nime seepärast, et sel puhul oleks alust eelarvamusteks, vaid seetõttu, et see sünnib koostöös augustis aset leidva Paide arvamusfestivaliga.

Eelarvamusfestivali kõik 10–12 arutelu käsitlevad säästvat ja keskkonnahoidlikku toitu: selle võimalikult mahedat ja maalähedast kasvatamist, söömist, hoiustamist ja ka pakendamist.

Jääajakeskuse juhataja Kadri Valner sõnas, et arutelud ei käi vaid keskuses. «Juba on teada, et kohalikud inimesed kutsuvad külalisi ka oma aedadesse, kus kasvab eriti mahe toit. Loodame, et tavapärasest pisut erinevat festivaliformaati tuleb juurdegi,» selgitas jääajakeskuse juhataja.

Ühtlasi peetakse festivalipäeval jääajakeskuse 11. sünnipäeva. «Jääajakeskus on keskkonnahariduskeskus ja pidasime loomulikuks, et keskkonnateemadega tähistame ka oma sünnipäeva,» ütles Valner.

Eelarvamusfestival toimub koostöös Paide arvamusfestivaliga ning selle algatusmeeskonda kuuluvad veel Tartumaa aasta küla 2022 Äksi kogukond, Tartu vald, Tartu omavalitsuste liit ja mitmed teised hea toidu tootjad ja hindajad.

«Tahame eelarvamusfestivalidega jõuda võimalikult paljudesse kohtadesse, et hea arutelutava laiemalt leviks ning olulised teemad jõuaksid otsustajateni. Äksi on kahtlemata põnev koht ja mul on ääretult hea meel, et eelfestival jõuab tänavu sellisesse uude paika,» kommenteeris arvamusfestivali eestvedaja Kaspar Tammist.

Et programm saaks mitmekesine ja huvilistele meelepärane, toimub 9.–20. maini Äksi eelarvamusfestivali avalik teemakorje. Oodatud on kõik head mõtted, mis aitavad külvata tervisliku ja jätkusuutliku toidu seemet, annavad rammusat väetist teemade arendamisse, vajavad ühist mõttetööd ning on avatud kaasamõtlemisele või otsivad lahendusi mitmesugustele probleemidele.
Ideid saab üles anda ka veebis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles