Prima Vista loobus väliskülalistes pingeid tekitanud kirjaniku esinemistest

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Linor Goralik (esiplaanil).
Linor Goralik (esiplaanil). Foto: Anton Nossik / Wikimedia Commons

9. mai õhtul jäi Tartu ülikooli konverentsisaalis ära Prima Vista kavas olnud kohtumine võrguväljaannet ROAR vedava Linor Goralikuga (Iisrael). Prima Vista põhjendas suhtlusmeedias kohtumise ärajäämist asjaoluga, et vastuoluline info Goraliku tegevuse kohta on tekitanud pingeid teistes Prima Vista väliskülalistes.

Linor Goraliku tulekust teada saanud Ukraina kirjanikud Anna Gruver ja Unesco kirjanduslinna Tartu resident Olena Huseinova loobusid festivalil osalemast.

Festivali juhatuse esinaise kommentaar

«Prima Vistal on pikaajaline traditsioon kutsuda festivalile Vene opositsionääre ja dissidente, kes on tänuga vastu võetud siinse venekeelse publiku ja ka laiema kirjandushuviliste ringi poolt. See tingis ka Linor Goraliku kutsumise festivalile,» kommenteeris festivali juhatuse esinaine Krista Aru.

Ta lisas, et Prima Vista korraldusmeeskonnal pole olnud mingit alust kahelda Goraliku Putini-vastasuses ja toetuses Ukrainale. «Ent tekkinud pingeid ja vastukaja arvestades me ei näe praegu muud lahendust, kui Goraliku esinemistest loobuda. Peame endiselt oluliseks sõnavabadust ja aruteluvõimaluse pakkumist, kuid pingete leevendamiseks tuleb teha ränki valikuid. Ennekõike peame praeguses sõjas näitama kindlat toetust Ukrainale.»

Niisiis jääb ära neljapäeva õhtupoolikul Tartu linnamuuseumis kavas olev Linor Goraliku loomeõhtu ja loeng teemal «Riided ja nende taju protestimiitingutel». Nii see kui ka eile ära jäänud kohtumine oli veel esmaspäeval Prima Vista välja saadetud pressiteates kirjas.

Lisatud oli ka info Linor Goraliku väljaande ROAR (Russian Oppositional Arts Review / Resistance and Opposition Arts Review) kohta: alates 24. aprillist 2022 ilmuv veebiväljaanne ROAR avaldab sõjavastaseid ja Venemaa ametlikule kultuurile ning propagandale vastanduvaid tekste – proosat, luulet, kunstiteoseid, grafitit, audio- ja videoklippe.

Olena Huseinova avaldas essee

Kirjandusfestivali Prima Vista veebilehel on avaldatud Olena Huseinova soovil tema essee, mis selgitab tema otsust festivalist kõrvale jääda. Selles on muu hulgas märgitud, et kui Huseinova jõudis Tartusse, sai ta teada, et ka teine Ukraina luuletaja on osalemisest keeldunud.

«Anna Gruver tegi postituse Facebooki. 2022. aasta aprillis põgenes Anna Ida-Ukrainast evakuatsioonirongiga Lvivi. Ta on seoses Venemaa okupatsiooniga Donetskis kaotanud kodu,» kirjutab Huseinova. «Annat vapustas Lvivi tontlik «ohutus» ja ta otsustas minna vabatahtlikuna tööle lastekodusse, mis oli siia Kiievi ümbrusest samuti üle toodud. Teel lastekodusse heitis Anna pilgu Facebooki ning avastas Vene luuletaja postituse, kes teatas uhkelt uue «opositsioonilise» ajakirja loomisest. Anna kirjutas sellele teatele kommentaari ja ta polnud ainus Ukraina kirjanik, kes seda tegi. Nad küsisid Vene luuletajalt, kas talle ei tundu, et see online-platvorm, kus Vene kirjanikud vabalt demonstreerivad oma tundeid seoses Vene-Ukraina sõjaga, pole praeguses olukorras sünnis. Nad osutasid ka sellele, et ainus, mida selline platvorm saavutab, on ukrainlaste häälte summutamine, nende muutmine ebamääraseks ja arusaamatuks.»

Vene luuletaja, seesama uudise alguses nimetatud Linol Goralik sulges Olena Huseinova sõnul seepeale Anna Gruveri kommenteerimisvõimaluse. «Nüüd tõlgitakse seda ajakirja inglise, prantsuse ja muudesse keeltesse. Pealegi on selle ajakirja esitlus kavandatud Prima Vistale, kirjandusfestivalile, kus Anna osaleda ei saa. Ja kus ka mina oma luulet ei loe,» lisas ta.

Kui Olena Huseinova küsis Anna Gruverilt, miks ta festivalikutsest ära ütles, sai ta vastuseks, et on võimatu esineda ühes programmis kellegagi, kes on eiranud Ukraina kirjanike vaateid. «Ta leiab, et venelaste niinimetatud «toetus Ukrainale» on tegelikult püüd vaigistada meie häält – luuletajatena, Ukraina kodanikena, inimestena. Ta kinnitab, et mistahes sellised esinemised koos vene kultuuri esindajatega on praegu mõeldamatud,» kirjutab Olena Huseinova oma essees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles