Krista Piirimäe: Elmar Kitse seinamaal ja Süku (1)

Krista Piirimäe
, kunstiajaloolane, SDE
Copy
Krista Piirimäe.
Krista Piirimäe. Foto: Sille Annuk

Tarvase restorani loodud Elmar Kitse teosel on väga lai kultuuriline tähendus. Just selle maali ees on turistidele kõige sobivam rääkida, miks nimetatakse selle valmimise aastakümmet kuldseks.

Tulevase südalinna kultuurikeskuse võistlustööd on nüüd esitatud, konkursi alates maaliti seminaril suurejoonelisi visioone tulevasest keskusest. Ühes asjas võtaksin küll hoogu maha: Tartu ei vaja sinna mitut söögikohta juurde, neid on juba praegu nii palju, et enamik on pooltühjad ning lähevad järjest pankrotti. Ja teisest küljest pean väga-väga vajalikuks meenutada Kitse seinamaali, millega Süku planeerijad ei ole arvestanud. Seetõttu olen sunnitud kirjutama sel teemal kolmanda artikli, pika ja põhjaliku, et see taies enam kellelegi kahe silma vahele ei jää.

Tartu tarbijate kooperatiiv (TTK) tellis Elmar Kitselt seinmaali kaubamaja juurde kerkinud restorani Tarvas ja see valmis 1965. aastal. Kuigi kaubamaja avati 20. detsembril 1966, said Leili Parhomenko mälestuste järgi kunstikooli õpilased juba sügisel seinamaali näha. Kõik olid vaimustuses. Restorani Tarvas seinamaal, mis hakkaski seda nime kandma, laius oma mõõtmetega 2,6 x 9 meetrit üle terve seina ja oli ennenägematult avangardne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles