Festivalil Prima Vista kohtub luulekunst tipptehnoloogiaga

Tartu Postimees
Copy
Sirel Heinloo
Sirel Heinloo Foto: Kuvatõmmis

Festivalil Prima Vista tuleb esitlusele ainulaadne täisringprojektsiooniga luulekunst. Ahhaa teaduskeskuse planetaariumis avaneb luuletajatel esimest korda võimalus esitada oma loomingut kunstnike loodud tehisatmosfäärides.

Üritusele loodud täisringprojektsioonid töötati välja Soomes Aalto ülikoolis rahvusvahelise projekti raames Urban Travel Machines (UTM) ning on mõeldud kasutamiseks Euroopa planetaariumites.

Ahhaa teaduskeskuse ja MTÜ Eesti Lavaluule koostöös ette valmistatud Ahhaa lavaluule festival on esimene neljast rahvusvahelisest UTMi festivalist Euroopas. Ahhaa juhatuse liikme Pilvi Kolgi sõnul ei ole luuleüritusi selles keskuses varem korraldatud.

«Küll aga on universum olnud inspiratsiooniks väga paljudele kunstnikele erinevatest valdkondadest,» lisas ta. «Planetaarium on hea võimalus sügavale planeetide vahele sukelduda.»

Eesti Lavaluule MTÜ juhatuse liikme Sirel Heinloo sõnul ei kohtu tehnoloogia ja luule just eriti tihti, sest miskipärast arvatakse, et need kaks saavad iseseisvalt väga hästi hakkama. «Saavadki, kuid UTM ja Prima Vista on ehedad näited sellest, kuidas üks võimendab tugevalt teise positiivseid külgi,» ütles ta.

Heinloo sõnul annab Prima Vista ajal 13. maini teaduskeskuses Ahhaa toimuv luulefestival hea võimaluse ka noortele luuletajatele kogenumate kõrval kätt proovida, sest täna kell 15.30 algab seal loovkirjutamise kursus ja ühtlasi maailma luuleprõmmu organisatsiooni eestvedaja Philip Meersmani juhendatav esinemisoskuste töötuba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles