Tartus algab kirjandusfestival Prima Vista

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Tänavusel Prima Vistal esitleb kirjanik Indrek Hargla oma uut raamatut «Heade mõrvade linn». Mullu oli autor raamatulaadale kaasa võtnud oma teosed ja kitarri.
Tänavusel Prima Vistal esitleb kirjanik Indrek Hargla oma uut raamatut «Heade mõrvade linn». Mullu oli autor raamatulaadale kaasa võtnud oma teosed ja kitarri. Foto: Kristjan Teedema

Tartu rahvusvaheline kirjandusfestival Prima Vista toimub 8.–13. maini. Kahekümnendat sünnipäeva tähistava festivali teema on sedapuhku «Soovida võimatut» ning patrooniks kirjanik Mehis Heinsaar.

Festivali pidulik avamine on 9. mail kell 16 Tartu ülikooli raamatukogus. Teemavalikuga kutsub festival muu hulgas mõtlema sellele, milline roll on kujutlusvõimel ning oskusel kujutleda ja kujutada asju, mis paistavad jäävat teispoole tuttavlikkuse ja teostatavuse horisonti, seda eriti praegusel kriiside ja konfliktide ajastul.

Väliskülalistest osalevad Prima Vistal teiste seas Jenny Erpenbeck Saksamaalt, Hans Platzgumer Austriast, Anni Kytömäki Soomest, Clara Amaral Portugalist ja David Hartley Ühendkuningriigist.

Tartusse naasevad festivali ajaks ka nii mõnedki vanad tuttavad, kes siin varemgi üles astunud või residentuuris olnud, näiteks ameerika biitpoeet Ron Whitehead, inglise luuletaja Andy Willoughby ja šoti poetess Penny Boxall. Lätist on festivalile tulemas luuletajad Anna Belkovska ja Lote Vilma Vītiņa ning Leedust proosakirjanik Gina Viliūnė ja luuletaja Marius Povilas Martynenko. Eesti kirjanikest osalevad Ly Seppel-Ehin, Toomas Kiho, Indrek Hargla, Tartu praegune linnakirjanik Mart Kivastik jt.

Festivali vene kirjanduse programmis keskendutakse vene keeles kirjutavatele autoritele, kes elavad juba aastaid Euroopa riikides: lugejatega kohtub Rootsist pärit Rimma Markova ning Iisraelist tuleb Tartusse tuntud luuletaja, esseist ja tõlkija Linor Goralik, kes esitab festivalil oma kirjandusprojekti ROAR (Resistance and Russian Oppositional Arts Review). 

Raekoja platsi ja Rüütli tänava nurgal avab festivali ajal uksed Utoopia Saatkond, kus igaüks saab pidada viieminutilise kõne igatsusest teistsuguse järele ja rääkida ennast sellega eesti kirjanduslukku. Sündmuse järel valmib kõnedest tervikteos.

Programmist leiab ka mitmeid traditsiooniks kujunenud sündmusi, muu hulgas raamatulaat Raekoja platsil, «Elav raamatukogu» noortele, noorte autorite õhtu «Särtsuga kirjandus», kirjandus- ja kultuuriloolised jalutuskäigud ning kontsert «Kirjanikud muusikas», kus seekord astub üles kaks ansamblit: Hans Platzgumeri Convertible ning eesti kirjanike ja näitlejate kooslus Alla Puugovitsa.

Nagu ikka, toimub festivali ajal ka TarSlämmi finaal, Elektriteater pakub filmiprogrammi, tänavuse festivali teemaga seotud kunstiprogrammi näitused Tartu ülikooli raamatukogus ja Tartu linnaraamatukogus on juba üles pandud ja osaliselt ka avatud.

Festivali lõpetab laupäeva hommikul algav 24-tunnine kultuurimaraton Insomniakaton, mille programm pakub rohkelt eriilmelisi sündmusi ja ülesastumisi ning mille raames tähistatakse ka Prima Vista kahekümnendat sünnipäeva.

Sündmusi ja autoreid tutvustame Prima Vista kodulehel ning PrimaVista Facebooki ja Instagrami lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles