Waldorfi kooli noored etendavad viimaseid kordi kooliteatrite festivalil laureaadi preemia teeninud lavateost

Kristofer Seema
, reporter
Copy
Etendub «Kes selle parve põhja lasi?», mis sai Tartu kooliteatrite festivali 2023 laureaadi preemia ning esindab Tartut riiklikul festivalil Tallinnas.
Etendub «Kes selle parve põhja lasi?», mis sai Tartu kooliteatrite festivali 2023 laureaadi preemia ning esindab Tartut riiklikul festivalil Tallinnas. Foto: Heikki Leis

Veel kahel õhtul, 8. ja 9. mail on võimalik vaadata Tartu Waldorf Teatri etendusi.

Etendub «Kes selle parve põhja lasi?». Tegemist on Külli Aavakivi adaptsiooniga Oskar Lutsu teoste põhjal. Laval on 6.–8. klassi näitering, lavastas Külli Aavakivi. See etendus sai Tartu kooliteatrite festivali 2023 laureaadi preemia ning esindab Tartut Tallinnas peetaval üle-eestilisel festivalil.

Õpetajate-noorhärrade parv on jõe põhja lastud. Kes tegi, kes nägi? Keegi ei tea. Ja kui keegi ei tea, tuleb kogu klassil jääda nädalaks ajaks pärast tunde ja õppida iga päev neli salmi lauluraamatust pähe.

Tasapisi avanevad nii Teele, Tootsi, Kiire kui teistegi keelepaelad. Lugu muutub sellest ainult segasemaks. See on lugu, kus mitmed tegelased, sündmused ja repliigid on Lutsu teoste järgi tehtud filmide fännidele tuttavad, ent vastust küsimusele «Kes selle parve põhja lasi?» ei tea vast nemadki.

Teatriõhtu teises osas saab vaadata lavastust «Viimased sõnad», mille aluseks on Sławomir Mrożeki jutustus «Viimane sõna» (tõlkija Hendrik Lindepuu). Dramatiseering ja lavastus Külli Aavakivilt, koreograafia Heili Lindepuult. Laval on 9.–12. klassi näitering.

Ühel päeval saab kirjanik Kowalski kirja, milles palutakse viivitamatult kohtumisele ilmuda, alla kirjutanud keegi advokaat Goldberg. Teadmata endal muud süüd kui mõned maksmata arved, läheb Kowalski kohtumisele, kus talle tehakse väga ootamatu pakkumine. Pakkumine, millega on raske nõustuda, aga millest on raske keelduda.

Pärast otsuse langetamist käivitub sündmuste ahel, mille lõpp on ettearvamatu. «Viimased sõnad» on lugu ühe loomingulise natuuri kannatustest ning kapitalistliku maailma loomingulisusest. Lavastuse mitu näitlejat sai Tartu kooliteatrite festivalil parima näitleja preemia.

Teatriõhtu piletid on müügil kohapeal, kuid vajalik on eelregistreerimine.

Teatriõhtu kahes vaatuses toimub Tartu Walforfgümnaasiumis (Kreutzwaldi 64) algusega kell 19 ning kestab koos vaheajaga tund ja 45 minutit.

Kohtade broneerimise 8. ja 9. mai teatriõhtuteks saab infot kooli kodulehelt.

Piletiostuga toetatakse Tartu Waldorf Teatri rühmade osalemist Tallinnas kooliteatrite festivalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles