Läti kunstiakadeemia doktorandid tõid Pallasesse näha oma teoseid

Tartu Postimees
Copy
Näituse kuraatori Auguste Petre (vasakult) ja kujundaja Kristians Brekte kõrval on Pallase maaliosakonna juhataja abi Pille Johanson. Vasakut kätt seinal on Atis Jakobsonsi maalid, taga Ansis Rozentalsi kaks suurt maali ja paremal Rasa Jansone kollaažid.
Näituse kuraatori Auguste Petre (vasakult) ja kujundaja Kristians Brekte kõrval on Pallase maaliosakonna juhataja abi Pille Johanson. Vasakut kätt seinal on Atis Jakobsonsi maalid, taga Ansis Rozentalsi kaks suurt maali ja paremal Rasa Jansone kollaažid. Foto: Margus Ansu

Pallase galeriis saab vaadata Läti kunstiakadeemia doktorantide näitust «Don’t Dream It’s Over» ehk «Ära unista, et see on läbi». Kunstnikud on kujutanud loodussümboleid ja ajaloo jälgi, neid on huvitanud ökofeminism ja nad on teinud sotsiaalseid vaatlusi.

Riia doktorandid on keskendunud sellele, kuidas traditsioonilise kunsti omadused sulanduvad nüüdisaegsesse konteksti, kusjuures nad on kaasanud kunstiteose loomisse uusi tehnikaid.

Väljapanekule pealkirja «Don’t Dream It’s Over» valinud kuraator Auguste Petre on sellega viidanud ansambli The Crowded House samanimelisele aastast 1986 pärit laulule, mis julgustas kuulajaid mitte alistuma massimeedia mõjule ja tarbijamentaliteedile. See on ka irooniline meeldetuletus õppeprotsessi potentsiaalsest pikaajalisusest.

Pallase galerii ühes keldrikambris on Linda Vilka installatsioon.
Pallase galerii ühes keldrikambris on Linda Vilka installatsioon. Foto: Margus Ansu

Näitusel on esindatud Rasa Jansone, Atis Jākobsonsi, Rute Marta Jansone, Nils Jumītisi, Madara Kvēpa, Anna Pommere, Ansis Rozentālsi, Līva Rutmane-Kalniņa, Sandra Strēle, Laura Veļa, Sabīne Vernere, Linda Vilka, Martins Vizbulise ja Veronika Voļska teosed.

Väljapaneku on korraldanud Pallase galeriisse (Riia 11) Läti kunstiakadeemia koos kõrgema kunstikooliga Pallas. Vaadata saab näitust 27. maini.

Pallase maaliosakonna juhataja abi Pille Johansoni sõnul on tartlastel ettevalmistusel Riias eksponeerimiseks väljapanek «Näeme homme».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles