Tervishoiukõrgkooli tudengid näitasid bussijaamas, kuidas kasutada automaatset elektrišoki aparaati

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Elustamiskoolitus Tartu bussijaamas.
Elustamiskoolitus Tartu bussijaamas. Foto: Jaanika Niinepuu

Tartu tervishoiukõrgkooli üliõpilased ja töötajad õpetasid täna kell 15–17 bussijaamas automaatse elektrišoki aparaadi (AED) kasutamist. Inimesed olid hea meelega nõus proovima, kui see võimalus neile anti.

Kõrgkooli õe õppekava üliõpilane Sandra Hiienurm selgitas, et südame äkksurma korral ei suuda AED üksi inimese elu päästa. Et inimest päästa, selleks on vaja oskust AED-masinat kasutada.

«Automaatne elektrišoki aparaat suurendab aga mitu korda ellujäämise tõenäosust ning seda, et kannatanu saab hiljem haiglast tervena koju,» lisas kursusekaaslane Maria Nõlvik.

Selleks et päästa elu, on vaja julgust. Aga ka teadmisi ja lihvitud oskusi.
Selleks et päästa elu, on vaja julgust. Aga ka teadmisi ja lihvitud oskusi. Foto: Jaanika Niinepuu

AED-aparaate leiab lisaks bussijaamale kaubanduskeskustest, spordiklubidest, eraettevõtetest, hotellidest ja mujalt. Südame ootamatu seiskumise korral mõjutab inimese ellujäämist lisaks varakult alustatud elustamisvõtetele ja numbrile 112 helistamisele see, et julgetakse AED-aparaati kasutada ning selle abil maaslamajale elektrišokk anda.

Tartu tervishoiukõrgkooli kommunikatsioonijuht Jaanika Niinepuu selgitas, et kõrgkoolile on oluline elanikkonna terviseteadlikkuse suurendamine. Sel eesmärgil alustati äsja koostööd Tšehhis asuva Lõuna-Boheemia ülikooliga, et saada ülevaade mõlema riigi inimeste valmisolek ja oskused elustamiseks ja AED kasutamiseks.

Sügisel on plaanis Eesti ja Tšehhi koolides avada spetsiaalsed töötoad, kus huvilised saavad esmaabioskusi lihvida ja terviseteadlikkust parandada.

Inimesed olid bussijaamas hea meelega valmis proovima, kui võimalus anti.
Inimesed olid bussijaamas hea meelega valmis proovima, kui võimalus anti. Foto: Jaanika Niinepuu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles