Eestit esindavad rahvusvahelisel stsenograafia suursündmusel tartlased

Tartu Postimees
Copy
Tartu Uue teatri suvelavastus Vahur Afanasjevi romaanist «Serafima+Bogdan» etendus Peipsiveerel.
Tartu Uue teatri suvelavastus Vahur Afanasjevi romaanist «Serafima+Bogdan» etendus Peipsiveerel. Foto: Gabriela Urm

15. Praha kvadriennaal PQ2023 toimub 8.–18. juunil. Seekordse näituse teema on rare ning Eesti lavastuskunstnike liidu korraldatud konkursi tulemusel kureerib maade ja regioonide näitust Tartu Uus Teater.

Eesti ekspositsiooniks Praha kvadriennaalil on Tartu Uue Teatri vabaõhulavastuse «Serafima+Bogdan» lavaruumist tõukuv kogemusruum, memoriaal «Eternity». Selle ruumi peategelane on igavene võsa, mis pole kunagi kellegi poolt ega vastu, vaid mis kasvab ühtmoodi peale nii lillepeenrale kui lahinguväljale.

Ekspositsioon «Eternity» on memoriaal kaduvusele. Inimesed tulevad ja lähevad, maju ehitatakse ja need lagunevad, peenraid rajatakse ja unustatakse, kõikjale kasvab võsa peale. Ka lavakujundus, mis rajati keset küla tühjal krundil võsastunud sibulapeenardele ning mis võõrustas kahe suve jooksul 30 etenduse jagu publikut ja tegelaste läbielamisi, muutub pärast lavastuse mahakandmist tagasi looduseks, võsa kasvab edasi ning tegelaste kannatustest on saanud ainult viirastused.

Mahajäänud rekvisiidid kattuvad lehtedega, siis tuleb lumi ja viimaks kevadel kasvab kõik jälle rohtu, nagu poleks midagi juhtunudki. Ja küla jätkab oma elu. Memoriaali boksis on võimalik kogeda loodusesse rajatud kujunduse tagasi looduseks saamist pärast etenduste lõppemist – läbi kolme järgmise aastaaja.

Ekspositsiooni kunstniku Kristiina Põllu sõnul on näituse vaatajal võimalus heita pilk varjatud alale ja võsa- ehk igavikuelust osa saada. «Võsa on «S+B» lavastuse kontekstis paik, kus näitlejad asuvad publiku eest rohkem või vähem varjatud tsoonis, liikudes kahe saalipoole vahelises ruumis, igavikus, olles hetkeks vaba rollist, vahetades poolt, riideid, vajadusel ka tegelaskuju. See võsaala on lavastuses tsoon, kus toimub tegelik etenduse juhtimine, koordineerimine; keerukas struktuur, ümberlülitused, lavastuse ülesehituse tegelik, varjatud mehhanism on siin nähtav,» selgitas kunstnik.

«Eternity» autorid on kunstnik Kristiina Põllu, kuraator-kunstnik Ivar Põllu ja insener-kunstnik Rene Liivamägi.

Praha kvadriennaal on üle nelja aasta toimuv rahvusvaheline stsenograafia suursündmus, mis toob kokku nii professionaalsed lavakunstnikud kui tudengid üle maailma. Näitus toimub 1967. aastast, Eesti väljapanek on Eesti lavastuskunstnike liidu eestvedamisel olnud kvadriennaalil alates 1994. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles