FOTOD Kuningas ja president istutasid paljakäsi maaülikooli õuele männi (2)

Copy

Eestis riigivisiidil viibiv Rootsi kuningas külastas Tartus Eesti maaülikooli. Tähtis külaline istutas maaülikooli linnakusse Järvselja Kuningamänni järglase ning tutvus maaülikooli teadus- ja õppetööga kliimanutika põllumajanduse ja metsanduse arendamisel.

Maaülikooli juurde oli Rootsi kuningat tervitama tulnud mitusada inimest. Rahvale tutvustati enne tähtsa külalise saabumist etiketti, kuidas kuninga poole pöörduda tuleb. Näiteks ei tohi kuningale tervituseks kätt ise ulatada, vaid terekäe peab enne ulatama kuningas. Kui ta kätt ei ulata, piisab kummardusest.

Elavat muusikat esitas Tartu ülikooli akadeemiline puhkpilliorkester «Popsid», kellel olid seljas tunked ja peas nokamütsid. Kuninga saabumisel mängiti talle ette ka Rootsi popmuusika ansambli ABBA hitt «Dancing Queen».

Kuningliku männi istutamisele andsid oma panuse ka Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf, Eesti president Alar Karis ja maaülikooli rektor Ülle Jaakma, kes viskasid kõik istikule mõned labidatäied mulda ning seejärel kastsid taime.

Kusjuures kuningas ja president neile pakutud kindaid kätte ei pannudki, vaid otsustasid tegutseda paljakäsi.

Kuningmännist endast rääkis põgusalt maaülikooli kommunikatsioonijuht Kristina Kurm.

«Kuningmänd hakkas Järvselja metsades kasvama umbes samal ajal kui Rootsi kuningas Gustav II Adolf pani aluse Tartu ülikoolile. 2016. aastal korjati kuningamännilt käbisid, mis külvati sel samal kevadel mulda. See aasta valisime kõige kenama taime välja,» lausus Kurm.

Eesti maaülikooli rektor Ülle Jaakma sõnul on teada, et Tema Majesteet Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf tunneb suurt huvi keskkonnateemade ja metsanduse ning põllumajanduse vastu. «Panime spetsiaalselt kuninga visiidiks kokku näituse sellest, milliseid kliimamuutusi leevendavaid biomajanduslikke lahendusi meie teadlased ettevõtjatele ja ühiskonnale pakuvad. Nii Eestil kui ka Rootsil on ju ühine soov korraldada põllumajandustootmist ja metsamajandust targemalt ja keskkonnasäästlikumalt,» ütles Ülle Jaakma.

Maaülikoolil on paljude Rootsi ülikoolide ja teadusasutustega tihe ja viljakas akadeemiline koostöö. Rootsi andis märkimisväärse panuse ka Eesti uue akadeemilise põlvkonna kujunemisesse pärast Eesti taasiseseisvumist. «Juba 1992. aastal suundusid mitmed meie talendikad teadlased end Rootsi täiendama, näiteks põllumajandusülikooli SLU ja teistesse ülikoolidesse, jõudes seal sageli ka oma doktoriväitekirja kaitsmiseni. Naasnud Tartusse, aitasid nad oma rahvusvahelise kogemuse toel siinset kõrgharidussüsteemi uuendada ja nüüdseks on ka Eesti maaülikool jõudnud põllumajanduses ja metsanduses maailma tippülikoolide hulka,» andis Ülle Jaakma põgusa ülevaate koostööst.

Tema Majesteet Carl XVI Gustaf jõudis koos president Alar Karise ning neid saatnud delegatsiooniga maaülikooli neljapäeva pärastlõunal mõni minut pärast kella kolme. Maaülikooli linnakusse metsamaja ette istutati üheskoos sümboolne puu – Järvseljal kasvava majesteetliku ja igivana Kuningamänni seitsmeaastane järglane.

Seejärel tutvustas rektor Ülle Jaakma koos metsanduse ja inseneeria instituudi direktori Marek Metslaiu ning põllumajandus- ja keskkonnainstituudi direktori Aret Vooremäega metsamaja fuajees külalistele näitust «Kliimanutikas põllumajandus ja metsandus: ringbiomajanduse vundament». Kuningas tegi ka sissekande Eesti maaülikooli auraamatusse. Teadlane ja professor Ülo Niinemets tutvustas Tema Majesteedile lenduvühendite analüüsi laboris katset, mis näitas taimede stressivastust rohusööjate putukate rünnakule.

Maaülikool kinkis kuningale visiidi meenutuseks graafiliste lehtede mapi «Uuestisünni nimi», mille autorid on Mall ja Silver Vahtre. Lisaks anti külalistele üle Järvseljal kasvava Kuningamänni seemned nig metsandushariduse 100. aastapäevaks valminud raamat ja puidust postmark, millel on samuti kujutatud Kuningamändi.

Ülikoolipere ja kõik huvilised olid oodatud tervitama Tema Majesteeti Eesti maaülikooli metsamaja ette, kus sai suurelt ekraanilt jälgida kuninga visiidiga seotud infot ning kuulata elavat muusikat. Puu istutati veidi pärast kella 15.

Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf ja kuninganna Silvia viibivad Eestis riigivisiidil president Alar Karise kutsel. Maaülikooli väisas kuningas koos Eesti presidendiga ning saatjatega kuningakojast, Rootsi valitsusest ja saatkonnast.

Lisaks maaülikoolile külastati visiidi Tartu-päeval ka Tartu ülikooli, mis asutati 1632. aastal Rootsi kuninga käsul, kohtuti Tartu linnapeaga ning käidi Eesti Rahva Muuseumis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles