GALERII Raekoja platsil tähistati Poola lipu päeva

Copy

Tähistamaks Poola rahvuspärandi päevi Eestis ja välispoolakate päeva toimus 2. mai õhtupoolikul Tartu raekoja platsil Poola lipu austamine.

Üritus algas kell 17 Raekoja platsil Poola lipu austamisega. Kohale tulnud inimesed said nautida raekoja tornis kõlavat Michał Kleofas Ogiński poloneesi «Hüvastijätt kodumaaga».

«Poola on meie jaoks väga tähtis maa ja mitte ainult ajaloos, vaid ka tänapäeval. Oleme väga tugevas liitlassuhtes ja kaitseme Ukraina lippu. Nii ongi sümboolne, et siin on kõrvuti nii Eesti, Tartu, Poola kui ka Ukraina lipp. Hoiame tugevalt käest kinni, et meie koostöö kestaks üle aegade,» rääkis Tartu linnapea Urmas Klaas oma kõnes.

Pärast kellamängu ja kõnet suunduti koos kuningas Stefan Batory mälestustahvli juurde Tartu ülikooli peahoone lõunatiiva otsaseinal. Tema mälestamiseks asetati autahvli ette pärg.

Poola lipu päeva kuulutas 2004. aastal välja Poola Vabariigi seim, et tugevdada Poola identiteeti ja edendada teadmisi Poola rahvussümbolite kohta. Tartu valiti pidustuste paigaks teadlikult. Tartu mängis tähtsat rolli Poola ajaloos alates 1582. aastast, mil see kuulus I Rzeczpospolita koosseisu. Tartu lipu värvid, valge ja punane, andis linnale 9. mail 1584 Poola kuningas Stefan Batory Poola lipu eeskujul.

Tagasi üles