Tartus loodi Naiskodukaitse Alice Kuperjanovi jaoskond (1)

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
30. aprillil loodi uus Naiskodukaitse jaoskond, mis kannab Alice Kuperjanovi nime.
30. aprillil loodi uus Naiskodukaitse jaoskond, mis kannab Alice Kuperjanovi nime. Foto: Kristjan Teedema

30. aprillil panid 13 Tartu ja Tartumaa naiskodukaitsjat aluse uuele jaoskonnale Naiskodukaitse ühe eestvedaja Alice Kuperjanovi auks.

Vastloodud jaoskonna esinaiseks valitud Monika Ristisaare sõnul on iseäranis hoogsasti naiskodukaitsjate liikmeskond kasvanud viimase pooleteise aasta vältel. Praeguseks on üle Eesti juba peaaegu 4000 liiget. 

«Alice Kuperjanovi jaoskonna loomise idee tekkis tegelikult juba paar aastat tagasi kahe mõttekaaslase ühiste arutelude käigus,» rääkis Ristisaar. «Siis ei olnud aeg veel küps, sest endale võetud muud kohustused tuli lõpuni kanda.

Nüüdseks on tema sõnul kokku tulnud suurem punt naisi ja jaoskonna loomisega tehakse kummardus nii Naiskodukaitse aadete tekkele kui ka järjepidevusele. Au sees hoitakse naisi, kes tegid omas ajas midagi, mis on eesti naisel aidanud leida pidet kogu viimase saja aasta vältel.

«Naiskodukaitse tähistab peagi 100. sünnipäeva, järgmisel aastal on Alice Kuperjanovi, ühe meie organisatsiooni looja ja omariikluse suurkuju 120. sünniaastapäev,» selgitas Ristisaar.

Alice Kuperjanov sündis 5. novembril 1894. aastal Aru vallas Tartumaal. Haritud ja initsiatiivikas Alice Kuperjanov oskas enda ümber koondada sarnaselt mõtlevaid inimesi. Ühine armastus kodumaa käekäigu vastu liitis teda ka abikaasa, ühe legendaarseima Eesti väejuhi Julius Kuperjanoviga.

Kui pärast Vabadussõda, 7. mail 1925, loodi Tartusse Vabadusristi Vendade malevkonna juurde naisrühm (Naiskodukaitse II jaoskonna eelkäija), oli Alice Kuperjanov selle asutajate seas. Temast sai jaoskonna juhatuse asemik, järgmisel aastal juhatuse sekretär ja 1932. aastal valiti ta II jaoskonna esinaiseks, kelleks ta jäi surmani. Teise maailmasõja ajal hukati Alice Kuperjanov Sverdlovski oblasti vangilaagris 17. juulil 1942. aastal.

Naiskodukaitse Tartu ringkonna uusima jaoskonnaga on oodatud liituma kõik uued ja senised naiskodukaitsjad.

Alice Kuperjanovi jaoskonna juhatusse kuuluvad Monika Ristisaar, Piia Kuslap, Annely Tank, Kristiina Taaramäe ja Lagle Lõhmus, asendusliikmena Raili Zuba.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles