Tartu üliõpilasteatri lavale jõuavad anarhia ja riigipööre

Tartu Postimees
Copy
Etendus toimub Tartu üliõpilasmajas Kalevi 24.
Etendus toimub Tartu üliõpilasmajas Kalevi 24. Foto: Sille Annuk

Tartu üliõpilasteatris esietendub laupäeval Enor Niinemägi uuslavastus «Küülikud ja maod».

Satiiriline muinaslugu mängib läbi olukorra, kus kahe kuningriigi vaheline demagoogiale ja manipulatsioonile rajatud stabiilsus lööb kõikuma, kui esile kerkinud tegelane hakkab valitsevast korrast otsima mõistuspära ja õiglust.

«Küülikute ja madude» põhikonflikt seisneb küülikute ja madude kuningriikide vahel. Maod söövad küülikuid neid eelnevalt pilguga hüpnotiseerides ja küülikute lahendus olukorrale on sigida rohkem, kui neid nahka pistetakse.

Hüpnoosi reaalsuses kahtlev küülik Mõtlev Pea lööb seni kehtinud stabiilse süsteemi kõikuma – hirm ja arm, mis on seni olnud toimiva ühiskonna ja kuulekate kodanike alustalaks, kaotavad usutavuse.

Samuti kannatab madude heaolu, kes kaotavad oma hirmuäratavuse, ja seoses sellega kannavad kahju ka pärismaalastest talupidajad, kelle põldusid küülikud regulaarselt rüüstamas käivad. Ahvid aga vaatavad kõike puu otsast pealt ja kipuvad alati midagi arvama.

Lavastaja Enor Niinemägi räägib, et kuigi «Küülikute ja madudeni» jõudis ta üpris juhuslikult, siis ühiskonda analüüsiv satiir on teda huvitanud lapsest peale.

«Lapsena kasvasin ma üles huumori ja satiiriajakirja «Pikker» saatel. Tundub, et juba sellest ajast peale on satiiriline kirjandus mulle hingelähedane, eriti filosoofiline satiir. Mind on alati painanud küsimus, miks inimesed, kui nad saavad aru, et midagi on ähvardavalt valesti ja see tuleks üheskoos ära lahendada, ei suuda kuidagi mobiliseeruda. Miks siis, kui kellegi isiklik huvi kipub muutuste tuules kannatada saama, hakkab pihta halekoomiline veiderdamine ja hädavajalik eesmärk on unustatud nagu eilne päev,» märkis ta.

Iskanderi muinasjutus huvitab Niinemägi eriti hirmu ja enesepettuse vahekord, mida seob loos tavatu ühisnimetaja. «Fazil Iskander räägib oma teoses hüpnoosist - otseselt viitab ta hirmule, mille tõttu inimene saab allutatud kellegi tahtele. Teisalt, ridade vahelt viitab ta hüpnoosile kui enesepettusele - inimene laseb end meeleldi mõjutada kui ta seejuures saab omale kokku valetada endale sobiva maailma(-pildi).»

Tartu üliõpilasteatri lavastus «Küülikud ja maod» esietendub laupäeval kell 19 Tartu üliõpilasmajas Kalevi 24. Järgmised etendused toimuvad 6., 7., 12., 13., 19. ja 20. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles