Tudengid võitlevad Tartu tualettides vägivalla vastu

Tartu Postimees
Copy
Lähisuhtevägivalla vastu võitlev plakat Aparaaditehases.
Lähisuhtevägivalla vastu võitlev plakat Aparaaditehases. Foto: Henriette Liis Meeliste

Tartu avalikes tualettides on plakatid, mille eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust vaimsest lähisuhtevägivallast. Kampaaniasse on kaasatud nii haridusasutused, söögikohad, baarid kui ka spordiklubid.

Naiste tugi- ja teabekeskuse tegevjuht Pille Tsopp-Pagan ütles, et tualettidesse paigaldasid tudengid plakatid põhjusel, et see on üks väheseid kohti, kus ohver viibib üksinda. Tsopp-Pagana sõnul on paljud vägivallaohvrid suhtes, kus kaaslane kontrollib nende elu igat aspekti. «Õhtuti vaadatakse naiste taskud ja telefonikõnede logi läbi, valitakse naisele riideid ja pannakse paika tema päevakava.»

Naiste tugi- ja teabekeskuse sotsiaalnõustaja Kaija Kikkase sõnul ei tähenda vägivaldne suhe üksnes füüsilisi lööke, vaid ka vägivallatseja öeldud sõnu, mis nõrgestavad ohvri enesehinnangut. Vaimse vägivalla paremaks äratundmiseks on plakatil kasutatud vägivaldses suhtes levinud fraase.

Plakatid on üleval Tartu gümnaasiumides, samuti enamikus Tartu kõrgkoolides. Haridusasutuste kõrval võib plakateid leida ka näiteks ööklubi Naiivi ja Genialistide klubi tualettidest, aga ka Eesti maaülikooli spordihoonest ja Aparaaditehasest.

Tartu ülikooli kommunikatsioonitudengid on kampaaniat korraldades saanud seni palju positiivset tagasisidet nii lähisuhtevägivalla spetsialistidelt kui ka projektis osalevatelt organisatsioonidelt. «Laused, nagu «Aitäh, et seda teete» või «Muidugi lööme kampa» innustavad meid väga,» kommenteeris kommunikatsioonitudeng Henriette Liis Meeliste ja lisas, et kui kasvõi üks inimene murrab nende tulemusel ennast vägivallatsüklist välja, on kampaania juba õnnestunud.

Sotsiaalkampaaniat «Varju alla» korraldab naiste tugi- ja teabekeskus koos Tartu ülikooli tudengitega. Kampaania kestab mai keskpaigani, ent juba on avaldanud organisatsioonid, näiteks Säde kohviteek ja Miina Härma gümnaasium, valmisolekut plakateid kauemgi üleval hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles