Tartu tulemine Esimese kahe aastakümne Looming valmis tartlaste silme all kohvikutes

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Eesti teaduste akadeemia Underi ja Tuglase kirjanduskeskuse fotokogus leidub ülesvõte, millele on jäädvustatud Johannes Semper (vasakul) ja Friedebert Tuglas seismas kohviku Werner trepil. Semper oli esimese Loomingu üks autoreid ja järgmisel aastakümnel sama ajakirja toimetaja.
Eesti teaduste akadeemia Underi ja Tuglase kirjanduskeskuse fotokogus leidub ülesvõte, millele on jäädvustatud Johannes Semper (vasakul) ja Friedebert Tuglas seismas kohviku Werner trepil. Semper oli esimese Loomingu üks autoreid ja järgmisel aastakümnel sama ajakirja toimetaja. Foto: Repro

100 aastat tagasi tuli trükist Loomingu esimene number. See on väga tugevasti Tartuga seotud tegu. Äsja ilmus sama žurnaali 1124. number, mille kaante vahele on andnud suure panuse tartlasedki, kuid ajakiri ise on toimetatud ja trükitud pealinnas.

Looming on endiselt Eesti kirjanike liidu ajakiri, nii nagu oli ka sajand tagasi. Ajakirja väljaandmine otsustati ära juba 8. oktoobril 1922 liidu asutamiskongressil Tallinna raekojas.

Juhatusse valiti Artur Adson, Karl Ast-Rumor, Eduard Hubel alias Mait Metsanurk, Jaan Lintrop ja Friedebert Tuglas, kellest ainult viimane elas Tartus. Ja et ajakirja väljaandmine arvati selles linnas olevat odavam, asus Loomingu toimetajana ametisse just tema. Oma aadressiks on ta liidu moodustamise suvel märkinud Näituse 28–4.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles