Eesti Rahva Muuseumi muinasjutunäitus jõudis soomlaste ette

Tartu Postimees
Copy
Tamperes avatud näitusel satub rändur oma teel erinevatesse aegadesse ja kohtadesse ning õpib märkama lugude peidetud tähendusi.
Tamperes avatud näitusel satub rändur oma teel erinevatesse aegadesse ja kohtadesse ning õpib märkama lugude peidetud tähendusi. Foto: Saarni Säilynoja

Tampere Vapriikki muuseumikeskuses avati täna Eesti Rahva Muuseumi muinasjutunäitus «Elas kord …». Eestis populaarseks osutunud näitus alustab rahvusvahelist turneed ja jääb Soomes avatuks 10. märtsini 2024.

Näitus on valminud Vapriikki muuseumikeskuse ja Eesti Rahva Muuseumi koostöös ning on kohandatud Soome oludele.

«Tartu sõpruslinn, ülikoolilinn Tampere on Soome kultuurielus üks tuntumaid ja kiiremini arenevaid muuseumide keskusi. Eesti-Soome tugeva kultuurisilla hoidmine on heitlikel aegadel eriti oluline ja muinasjutunäitus on suurepärane näide kahe muuseumi vahelisest edukast koostööst,» sõnas Eesti suursaadik Helsingis, Sven Sakkov.

«See on esimene suurem rahvusvaheline rändnäitus, mille me Eesti Rahva Muuseumist maailma saadame,» lisas direktor Kertu Saks. «Muinasjutud on üle aegade kõnetanud nii võluval kui õpetlikul moel paljusid inimesi, ootame seda vaatama nii kohalikke eestlasi kui ka kõiki soomlasi ja Soome külalisi.»

«Elas kord …» on näitus muinasjuttudest, kangelastest ja kangelannadest. Külastajad asuvad elamuslikule rännakule läbi võlumetsa, mis viib seiklusi, imesid ja katsumusi täis lugude maailma. Rändur satub oma teel erinevatesse aegadesse ja kohtadesse ning õpib märkama lugude peidetud tähendusi.

Samal ajal sukeldutakse ka muinasjuttude tekkeloosse ja -kohtadesse, lisaks selgub, kuidas vanasti lugusid räägiti, mis peitub meile kõigile tuttavate sümbolite taga ja kuidas need on aja jooksul muutunud.

Näituselt leiab nii tuntud kui ka vähem tuntud muinasjutte Soomest, Euroopast ja mujalt maailmast seitsme maa ja mere taga. Muinasjututegelased toovad äratundmisrõõmu nii väikestele kui ka suurtele külastajatele.

Muinasjutunäituse «Elas kord …» loojad:

Näitused kuraatorid: Katrin Sipelgas, Jaak Kilmi

Konsultandid-folkloristid: PhD Hanna Samola (Tampere ülikool), PhD Risto Järv (Tartu ülikool, Eesti kirjandusmuuseum)

Produtsendid: PhD Marju Meriluoto (Vapriikki), Katrin Sipelgas (Filmikunst), Kristjan Raba (Eesti Rahva Muuseum)

Animatsioonid: Priit Tender (Tampere filmifestivali animatsiooni peapreemia 2023)

Illustratsioonid: Jaan Rõõmus

Paigaldus ja logistika: Ivar Heinpalu, Veiko Mataloja (Fratelli), Imre Toomeoks, Olavi Aida, Kristiina Laurits, Eve Margus, Liisi Puhk

AV ja tehnika: Lauri Laasik, Annes Leht

Tänud: Kimmo Anttila ja Marjo-Riita Saloniemi (Vapriikki), Anu Kippasto (Eesti suursaatkond Helsingis), Janno Simm (Eesti Kirjandusmuuseum), Ülle Jäe (Eesti Rahva Muuseum)

Allikas: Eesti Rahva Muuseum

Muinasjutunäitus «Elas kord …» oli ERMis avatud 2019–2021 ja pälvis kultuurkapitali 2020. aasta rahvakultuuri sihtkapitali rahvajutu aastapreemia ning oli Tartu aasta teo ning Muuseumiroti nominent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles