Raamatukogu kõrvale kerkib ausammas Eesti Vabariigi ühele väljakuulutajale

Tartu Postimees
Copy
Koniku mälestussamba kavand.
Koniku mälestussamba kavand. Foto: Paul Mänd / Tartu linnavalitsus

Tartu linn rajab riigi toel mälestusmärgi Konstantin Konikule. Ta kuulus koos Konstantin Pätsi ja Jüri Vilmsiga Eestimaa Päästekomiteesse, mis kuulutas 1918. aasta veebruaris välja Eesti Vabariigi.

Konik oli ameti poolest Tartu ülikooli arstiteaduskonna dekaan ning üks neist, kes organiseerisid Eesti arstkonda ja eestikeelset arstiteadust ning panid aluse Eesti Vabariigi tervishoiusüsteemile. Tänavu detsembris tähistatakse tema 150. sünniaastapäeva.

Koniku mälestussamba asukoht.
Koniku mälestussamba asukoht. Foto: Paul Mänd / Tartu linnavalitsus

Mälestusmärgi ideekonkursil tunnistati parimaks kujur Paul Männi võistlustöö. Žüriile tundus see kõige esinduslikum, lahenduse poolest terviklik ja detailideni läbi mõeldud. Kavandi tugevuseks peeti veel portree head äratuntavust ja mälestusmärgi sellist asetust, mis loob vaatajaga hea dialoogi. Ausammas püstitatakse Tartu ülikooli raamatukogu kõrvale, seal lähedal asus kunagi ka Koniku kodu.

«Konstantin Konik on ainus Päästekomitee liige, kelle mälestust pole senini Eestis jäädvustatud. Tartu on riigitegelase ja teeneka arstiteaduskonna dekaani Koniku ausambale kõige sobivam koht, sest just siin ta elas ja tegutses,» ütles Tartu linnapea Urmas Klaas.

Väärikale mehele mälestusmärgi rajamise algatus tuli linnapea sõnul tartlastelt Toomas Kiholt ja Hannes Astokilt.

Mälestusmärgi ideekonkurssi ning projekteerimise ja ehitusega seotud kulusid rahastab riigikantselei 75 000 euroga. Projekteerimiseks ja ehitamiseks sõlmis linnavalitsus lepingu osaühinguga WAX Stuudio. Lepingu täitmise tähtaeg on viis kuud. Esialgse plaani kohaselt on monument kavas avada varasügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles