VIDEO JA PILDID Raskete sepismõõkadega viikingid tagusid Tartus üksteist

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Mõõgavõitlusseltsi korraldatud ajaloolise viikingivõitluse turniir Tartus.
Mõõgavõitlusseltsi korraldatud ajaloolise viikingivõitluse turniir Tartus. Foto: Mia Rootslane

Laupäeval võis Tartus Vaksali tänaval kuulda kolinat ja hõikeid, mida võib muidu kohata mõnes seriaalis või filmis. Seda seetõttu, et kokku olid saanud julged mehepojad, kes esiisade kombel raskes varustuses mõõtu võtsid ja mõõkadel välkuda lasid.

Tegemist oli MTÜ Mõõgavõitlusseltsi korraldatud ajaloolise viikingivõitluse turniiriga Tartu muinaskeskuses, mis täiskontaktse spordina võib tunduda natuke hirmus ja vägivaldne, aga mis tegelikult on tänu rohkele kvaliteetsele kaitsevarustusele ohutum paljudest laiemalt levinud spordialadest.

Isa ja poja heitlus

Raskete rauast mõõkadega tuli meestel endi seast selgitada välja kangeim ning selleks pidi turvises higistades ja mees mehe vastu võideldes koguma vastasest rohkem punkte. Punktisummat sai kasvatada täpseid ja osavaid lööke tehes või kahandada reeglite vastu eksides.

Näiteks olid keelatud löögid kubemepiirkonda, mille eest üks võistleja laupäevasel turniiril ka hoiatuse sai. Teistkordsel eksimisel oleks ta disklahvi saanud, ent õnneks seda ei juhtunud.

Finaali jõudsid kolm võitlejat: Ott Matiisen, Raivo Ird ja Ingmar Ird. Turniiripäeva viimane võitlus, mis otsustas ka võitja, toimus isa Raivo Irdi ja poja Ingmar Irdi vahel. Võitjaks osutus noorem Ird, kes alustas treeninguid juba nelja-aastase poisikesena. «Alguses võitlesime pehmikmõõkadega, rauast mõõgaga hakkasin harjutama 2019. aastal,» rääkis 21-aastane Ingmar Ird.

Ta lisas, et trennis tuleb käia kaks korda nädalas. «Üks kord on rohkem tehnika lihvimine kergema varustusega ja teine kord täisturvises,» selgitas Ird. Siiani on noorel mehel võitlused möödunud suuremate vigastusteta, kuid sinikaid ja muhke on aeg-ajalt siiski ette tulnud. «Teistele olen mina vigastusi tekitanud küll, eks neid ikka juhtub. Aga mõõgad on nürid, seega lõike- ja torkehaavu võitluses ei saa, torkamine pole ka lubatud. Aga näiteks üks mees kukkus sedasi, et murdis randmeluu ära.»

Võitlus lõpuni välja

Mõõgavõitluses on mitmeid stiile, sel korral võisteldi ida stiilis. «Mulle meeldibki enim just ida stiil, sest seal on rohkem lubatud kui lääne stiilis – ei pea lööke pidurdama ja pihta läinud löögi järel ei pea laiali minema, vaid saab edasi võidelda,» selgitas noormees.

Turniiri korraldajad Mia ja Robert Rootslane ootavad kõiki huvilisi proovitreeningule. «Kui tekib huvi seda spordiala ka ise katsetada, siis trennid toimuvad iga kolmapäev ja pühapäev kell 18:00 Tartu muinaskeskuses, aadressil Vaksali 22,» teatas Mia Rootslane. Rohkem infot on võimalik leida mõõgavõitlusseltsi Facebookist ja veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles