Ilmar Tomusk võitis Tartu lastekirjanduse auhinna raamatuga lapsepõlvesuvest

Tartu Postimees
Copy
Ilmar Tomusk
Ilmar Tomusk Foto: Konstantin Sednev

Tartu lastekirjanduse auhinna ehk Lapsepõlve auhinna võitis seekord Ilmar Tomusk raamatuga «Julius, mida sina suvel tegid?», mille on illustreerinud Hillar Mets ja kirjastanud Tammerraamat.

Auhinnale kandideerisid 2022. aastal ilmunud laste- ja noorsooraamatud. Auhind antakse Ilmar Tomuskile kätte 16.–21. oktoobrini Tartus toimuval laste- ja noortekirjanduse festivalil Luup.

Raamatu «Julius, mida sina suvel tegid?» esikaas.
Raamatu «Julius, mida sina suvel tegid?» esikaas. Foto: Repro

Tartu linnaraamatukogu teatel oli žürii üksmeelne nii selles, et kõik viis nominenti on suurepärased, kui ka selles, et laureaat on siiski raamatu «Julius, mida sina suvel tegid?» autor.

Otsustavaks sai asjaolu, et Juliuse-raamat kõnetab hämmastaval kombel nii väga noori kui täitsa vanu ja tõenäoliselt just seepärast, et igaüks suudab meenutada, kuidas on möödunud tema lapsepõlvesuved, mil ta «mitte midagi ei teinud».

Ridade vahele on peidetud oluline sõnum, et suvi maal vanaema-vanaisaga kannatab võrdlust ükskõik millise väljamaareisiga. Sobib nii õhtujutuks kui ka iselugemiseks, päris pisikestele ja tegelikult ka kõigile juba väikelapseeast väljakasvanuile muhedaks pisilugemise ampsuks.

Tartu lastekirjanduse auhinda antakse välja 2015. aastast. Seni on olnud võitjad Kairi Look, Andrus Kivirähk, Reeli Reinaus, Jana Maasik, Tuul Sepp, Triinu Laan ning kahekordne laureaat on Kadri Hinrikus (2018 ja 2022).

Lapsepõlve auhinda rahastab Tartu linn ja väljaandmist korraldab Tartu linnaraamatukogu koos mänguasjamuuseumiga. Žürii tööd juhtis seekord 2021. aasta auhinna laureaat Triinu Laan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles