Viiuldajate konkursi žürii liikmed on ise virtuooslikud esinejad, kes kontserti andes teevad noortele silmad ette

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Viiulimängijad Alla Aranovskaya ja Kuralay Akhmetova, klaveril Evgeny Sinaiski. Konkurss-festivali avakontsert 23. aprillil 2023.
Viiulimängijad Alla Aranovskaya ja Kuralay Akhmetova, klaveril Evgeny Sinaiski. Konkurss-festivali avakontsert 23. aprillil 2023. Foto: Dmitri Elkin

Esimest korda aset leidev Josef Hassidi nimeline konkurss-festival toob Tartusse noori viiuldajaid lähematest ja kaugematest riikidest, samuti žürii, mille kuus liiget on klassikalise muusikamaailma suured nimed: Joseph Genualdi USAst, Alexandre Brussilovsky Prantsusmaalt, Kuralay Akhmetova Kasahstanist, Sergey Ostrovski Šveitsist, Boris Kipnis Uus-Meremaalt ning Alla Aranovskaya – tema on konkursi idee autor ja kunstiline juht – sõitis siia Ameerika Ühendriikidest.

Alla Aranovskayat nägid tartlased esimest korda läinud suvel Tartu kammermuusikafestivalil ning Ukrainat toetaval heategeval kontserdil Tartu raekojas koos mitme teise muusikuga.

Tartu raekoja saal, kontsert «Tribute to Ukraine» 28. augustil 2022. Pildil tšellist Sascha Groschang (esiplaanil) ning viiuldajad Sergey Levitin ja Alla Aranovskaya. Kõlab Ukraina hümn.
Tartu raekoja saal, kontsert «Tribute to Ukraine» 28. augustil 2022. Pildil tšellist Sascha Groschang (esiplaanil) ning viiuldajad Sergey Levitin ja Alla Aranovskaya. Kõlab Ukraina hümn. Foto: Margus Ansu

Nüüdsel, Josef Hassidi nimelisel viiulimängijate konkursil näitavad oma oskusi 8- kuni 27-aastased viiuldajad viies vanuseklassis, esitades palu neile soovitatud repertuaarist. Võistlejaid on Poolast, Kasahsatanist, Lätist, Prantsusmaalt, Iisraelist, Šveitsist, Eestist ja Ukrainast.

Kes oli aga Josef Hassid? Festivali juht Alla Aranovskaya vastab, et Hassidi nimi on paraku laiemale muusikaüldsusele vähe tuntud. Poolas sündinud Josef Hassidi (1924–1950) on traagilise saatusega imelaps, kel avastati varakult skisofreenia ning kes andis oma viimase avaliku kontserdi 14-aastaselt.

Alla Aranovskaya juhib USAs asutatud Leopold Aueri seltsi, mille tegevus ongi pühendatud just noorte muusikute abistamisele ja karjääri toetamisele ning Alla Aranovskaya idee asutada Josef Hassidi auks viiuldajate konkurss on aastaid vana.

Viiuldaja Anna Samsonova.
Viiuldaja Anna Samsonova. Foto: Kristjan Teedema

Ta esimene mõte oli see korraldada USAs, aga pärast eelmist suve, kui Alla Aranovskaya nägi Tartut ja tajus siinset publikut, armus ta Tartusse ning otsustas, et konkurss tuleb teha siin – pealegi on Eesti Josef Hassidi kodumaale Poolale palju lähem maa, kui seda oleks Ameerika.

Abiliseks leidis ta Vanemuise viiuldaja Anna Samsonova, kes on Tartus juba neljal korral korraldanud kammermuusikafestivali ning tänu kellele Alla Aranovskaya Tartusse meistriklasse juhendama ja esinema eelmisel aastal üldse sattus.

«Mulle meeldib siin kõik,» ütles Alla Aranovskaya. «Alates Raekoja platsist, kus filmiti üht mu lemmikfilmi «Õlgkübar», lõpetades restoranide ning tagurpidimajaga. Teie kohvikute koogid ajavad mu hulluks ning Tartu arhitektuur meenutab mulle armastatud Peterburi, kus ma olen kasvanud ja hariduse saanud ning kuhu ma tõenäoliselt lähiajal ei jõua.»

Venemaal ootaks Alla Aranovskayat sõjavastase positsiooni tõttu vähemalt 20 aastat vangistust – eelmisel suvel reisis ta mööda Euroopat ning mängis 161 linnas tänavamuusikuna Ukraina toetuseks.

Festivali avakontserdil 23. aprillil Tartu ülikooli muuseumi valges saalis astusid üles peaaegu kõik žürii liimed, et noored võiksid veenduda, kui suurepärane on see žürii, kes neid konkursil hindab. Mängiti Joaquin Turina, Dmitri Šostakovitši ja Fritz Kreisleri teoseid.

Festivali lõppkontsert leiab aset aga 30. aprillil kell 15 ja samuti Tartu ülikooli muuseumis. Konkursi võitjaid ootavad rahalised preemiad ning eriauhinnad, üks neist on kuulsa pillimeistri Ladislav F. Prokopi 1914. aastal valmistatud viiul, mille on konkursile kinkinud anonüümseks jääda sooviv annetaja.

Suuremat publikuhuvi terves linnas pälvivad kindlasti aga veel kaks kontserti Tubina saalis, kus astuvad üles festivalile kutsutud külalisesinejad. 28. aprilli kontserdil laulab Gruusia päritolu sopran Anna Moog Saksamaalt, klaveril Irina Oja, ning 29. aprillil esineb Ukraina viiuldaja Vladyslava Luchenko, klaveril Austria pianist Evgeni Sinaiski. Algus kell 19.

Konkurss-festivali Tartu-poolne juht Anna Samsonova lisas, et ta väga loodab, et Josef Hassidi viiuldajate konkurss toob Tartule tähelepanu ning et see pälvib tulevikus mitte ainult tartlaste, vaid ka külaliste ja turistide huvi. Ning viib häid sõnumeid kõikjale, kust iganes konkursile osalema või võistlejaid hindama sõitnud inimesed pärit on.

Žürii kaks liiget kuuest: Alla Aranovskaya ja Boris Kipnis.
Žürii kaks liiget kuuest: Alla Aranovskaya ja Boris Kipnis. Foto: Dmitri Elkin

Tänavu esimest korda ilmavalgust nägev Jossif Hassidi nimeline viiulimängijate konkurss-festival hakkab Tartus aset leidma igal teisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles