Tartus toimub rahvusvaheline festival Ümberlülitus

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
5. mail esineb Tartu Uues Teatris Viinis tegutsev ühenaisepunkbänd Stina Force.
5. mail esineb Tartu Uues Teatris Viinis tegutsev ühenaisepunkbänd Stina Force. Foto: Joeri Thiry

Tartus toimuv etenduskunstide festival Ümberlülitus tuleb sel aastal 3.–6. mail. Programmist leiab nii eesti kui ka välismaa kunstnike lavastusi, raamatupoe, kunstnikuvestlusi, esietenduse ning palju muud kutsuvat.

Ümberlülitus on nagu mixtape, mille tallinlased on tartlastele armastusega kokku pannud. Intensiivses programmi vaatleb iga teos etenduskunsti võimalusi ja võimatusi erineva nurga alt ning iga vaataja leiab endale sobiliku tee kunsti parema mõistmise ja kogemiseni. Tänavu oli Ümberlülitus Tartu Kultuurikandja auhinna nominent aasta uustulnuka kategoorias.

Festivali avab Kristina Normani lavastuse «Orchidelirium Expanded» esietendus Tartu Elektriteatris. Lavastus põhineb Normani 2022. aasta Veneetsia kunstibiennaali Eesti paviljonis toimunud näitusel.

Järgmistel päevadel saab näha Karolin Poska värskelt Kanuti Gildi Saalis esietendunud lavastust «Lucky Charm» ning käesoleval aastal tantsuauhinnale nomineeritud Johhan Rosenbergi lavastust «traps» Uues Teatris.

5. mail esineb Uues Teatris Viinis tegutsev ühenaisepunkbänd Stina Force, kes on varem tuuritanud muusika-, tantsu- ja teatrifestivalidel mitmel pool Euroopas ja USAs.

6. mail toimub kogu päeva vältel Haki galeriis eksperimentaalse raamatupoe Kausaal üritus, mille raames annab eksklusiivse etenduse Amsterdamis tegutsev etenduskunstnik ja kirjanik Clara Amaral. Samuti korraldab Eline Selgis Kausaali raames töötoa kehadele luule kirjutamisest.

Kogu päeva vältel saab osa võtta ka Üüve-Lydia Toompere ja Siim Tõniste kestvuslavastusest «Kas sa etendad iseennast?», mis esietendus möödunud aastal Tallinna kunstihoones ning jõuab sel korral publiku ette Armastuse saalis.

Viimasena etendub Uues Teatris Nele Tiidelepa lavastus «Lause lõppu jõudes oleme unustanud, kust see algas», mille keskmes on armastus, poeesia, nostalgia ning uussiirus.

Festivali lisaprogrammi kuuluvad kunstnikuvestlused, mida juhivad Tartu ülikooli teatriteaduse üliõpilased. Reedel, 5. mail leiab aset arutelu teemal «Kaasaegsed etenduskunstid Tartus». Festival lõppeb peoga, kus astub üles bänd ants1.

Festivali korraldab Kanuti Gildi Saal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles