PILDID President Alar Karis istutas endise tööandja valdustesse tamme

Copy

Möödunud nädalal 114. sünnipäeva tähistanud Eesti Rahva Muuseumi kõrvale istutas täna lõunal tammepuu muuseumi endine juht, Eesti Vabariigi president Alar Karis.

ERM sai 14. aprillil 114-aastaseks ning väärika punkti asutuse sünnipäevaüritustele pani president Alar Karis, kes istutas laupäeval kell 12 Raadi parki viinaköögi taha koos ERMi direktori Kertu Saksaga tamme.

Nimi pole tähtis

Et presidentidel on aeg-ajalt ikka kombeks puid istutada, ei osanud Karis täpselt öelda, mitmendat korda ta oma ametiaja jooksul näpud mullaseks on teinud. «Arvan, et kas äkki kolm tükki olen juba istutanud. Kuid tähtis ei olegi ametiaeg ega ka see, kas sellel puul on nimesilt küljes, vaid tähtis on ikka puu ise,» märkis president.

«Meie kultuuris on tammedel väga suur tähtsus. Olin ju mõnda aega ka ERMi juht ja nüüd, kui saan tänases ametis siia kõrvale nimelise tamme panna, on see väga meeldiv,» lisas riigipea. «Loodan, et võimalusi tammesid istutada tuleb veel.»

ERMi direktor Kertu Saks märkis, et harilikku tamme on ikka peetud kõige vastupidavamaks ja pikaealisemaks puuks. «Säilitame ja tutvustame muuseumis väärtuslikku eesti rahvakultuuri ning tammed seovad nagu ERMgi eri põlvkondadest ja aegadest pärit inimesi-lugusid,» sõnas Saks.

Kauge kodune kasvuhoone

President Alar Karis tõdes, et kodukandis aiatöödega tegelemiseks pole tal enam kuigi palju aega, sest presidendiks olemine tähendab palju kodust eemal viibimist. «Kõik käib ju distantsilt, aga püüan leida inimesed, kes kasvuhoonet korras hoiavad. Abikaasal on küll natuke rohkem aega, aga kahesaja kilomeetri või rohkemagi kauguselt majapidamist elus hoida ei ole kerge,» nentis ta.

Järgnevateks aastateks soovis president ERMile huvitavaid näitusi, head teadust ning palju külastajaid.

Muuseumi pärimuste pargis sirgub noor tammik, kus on koha leidnud paljude inimeste ja organisatsioonide puud. Näiteks leiab sealt puu, mille istutas president Kersti Kaljulaid 2017. aasta Eesti lipu päeval, samuti Tartumaa omavalitsusjuhtide, kultuuriseltside ning Tartu kooli- ja lasteaialaste mulda pandud tammed.

ERMi kõrvale istutatud tamm on 15-aastane ning pärit Kambja vallas asuvast Ignase puukoolist. «Tegemist on täiesti tavalise ja hariliku Eesti tammega, mida on eelkasvatatud Tartumaalt korjatud tõrust,» kommenteeris Ignase puukooli juhataja Liina Markus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles