Üliõpilaskorporatsioon Sakala sai oma tahtmise ning saab endise ERMi näitusemaja uueks omanikuks

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Kuperjanovi 9 vastu näitas huvi üles viis soovijat.
Kuperjanovi 9 vastu näitas huvi üles viis soovijat. Foto: Kristjan Teedema

Tartus Kuperjanovi tänaval asuva Eesti Rahva Muuseumi endise näitusemaja avaliku enampakkumise võitis Mittetulundusühing Korp! Sakala Vilistlaskogu.

Kõrgeimaks vastavaks tunnistatud pakkumuseks jäi Korp! Sakala Vilistlaskogu esitatud pakkumus summale 1 220 000 eurot. Riigi Kinnisvara AS pani hoone enampakkumisele alghinnaga 730 000 eurot, enampakkumiste tähtaeg oli 11. aprill 2023.

Enampakkumisele laekus tähtajaks viis pakkumist, kus kõrgeim pakkumine oli 1 612 000 ja madalaim 736 000 eurot. «Kõrgeima pakkumuse teinud pakkuja loobus oma pakkumisest peale pakkumuste avamist, mistõttu nimetatud pakkumus müügitingimustes esitatud nõuetele vastavuse kontrollis ei osalenud ning tema poolt tasutud tagatisraha pakkujale ei tagastata. Võitjaks osutus järgmine pakkuja,» sõnas Riigi Kinnisvara kinnisvaraarenduse direktor Mihkel Mäger.

Vastavalt Riigi Kinnisvara kehtivale korrale ei kuulu tasutud tagatisraha tagastamisele kui kõrgeima pakkumuse teinud pakkuja tehtud pakkumusest taganeb. «Tagatisraha on vajalik, et kindlustada pakkujate motiveeritus minna tehingusse. See on tavapärane praktika oksjonite korraldamisel. Vastavaks tunnistatud pakkumustest kõrgeim pakkumus oli 1 220 000 eur, mille tegi mittetulundusühing Korp! Sakala Vilistlaskogu, kes saab notariaalse tehingu sõlmimise järgselt J. Kuperjanovi tn 9 Tartu kinnistu uueks omanikuks,» lisas Mäger.

Korp! Sakala vilistlaskogu esindaja Priit Suvistel on hea meel, et saavad tagasi osta oma liikmetele kuulunud kinnistu, mis asub konvendihoone kõrval. «Meie jaoks on tegu emotsionaalselt olulise ostu ja otsusega ning me ei võta seda kinnistut kui äriobjekti. Teeme oma parima, et panna J. Kuperjanovi tn 9 kinnistu sobituma Veski tn 69 ehitismälestisega ning Tartu linnaruumiga,» ütles vilistlaskogu esindaja Priit Suviste.

Praegu ei ole korporatsioonil hoone kasutamise osas mingit konkreetset plaani. Nende kindel eesmärk oli hoone enda kästutusse saada, selle kasutuse osas polnud enne enampakkumise lõppu ideed.

Müügis olnud kinnistu kuulus ajalooliselt üliõpilaskorporatsiooni Sakala liikmetele. Eesti Rahva Muuseumi (ERM) näitusehoone aadressil Kuperjanovi 9 ehitati arhitekt Ain Amjärve projekti järgi aastal 1964 Tartu Raudteelaste Klubi hooneks, ERM tegutses seal 1993. aastast.

ERM kolis 2016. aastal Kuperjanovi tänavalt Raadile uude majja. Pärast seda jäi Kuperjanovi tänava hoone tühjaks ning 2017. aasta alguses läks maja esmesele enampakkumisele. Toona palus Tartu linnavalitsus võimalust osta hoone otsustuskorras ning toonane riigihalduse minister Mihhail Korb (Keskerakond) lasi enampakkumise tühistada, kuid korporatsioon Sakala vaidlustas selle otsuse. Kemplus käis pikki aastaid ning tänavu aasta alguses sõnas Tartu linnavalitsus, et neil ei ole enam Kuperjanovi näitusemaja vastu huvi. Seejärel kuulutas RKAS välja uue enampakkumise, mille võitis korp! Sakala.

Kuus aastat tagasi oli korp! Sakala valmis välja käima 630 000 eurot, nüüd läks hoone kaubaks pea kaks korda kallimalt, ethk 1,2 miljoni euro eest. Priit Suviste sõnas, et nad olid arvestanud oluliselt kõrgema hinnaga ning ka välja käidud summa oli seda hoonet väärt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles