VIDEO Varas näppas juba teist korda järjest mobiilipoest vähemalt kümne tuhande euro eest tehnikat

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Mobixi tehnikapoes töötav Meelis Tults näitas kolmapäeva ennelõunal riiuleid, kust on hinnalisi nutiseadmeid juba kahel korral varastatud.
Mobixi tehnikapoes töötav Meelis Tults näitas kolmapäeva ennelõunal riiuleid, kust on hinnalisi nutiseadmeid juba kahel korral varastatud. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Möödunud öösel viisid pikanäpumehed Tartus Aleksandri tänaval asuvast Mobixi tehnikakauplusest minema hulga elektroonikat. Poest varastati 19. aprilli öösel telefone ja tahvelarvuteid ning esialgsel hinnangul tekitati vargusega umbes 10 000-eurone kahju.

Uks jäi terveks

Mobixi mobiilipoodi sisenes varas esiukse kaudu nii osavalt, et järgmisel päeval oli uks töökorras ja luku juures võis näha vaid üksikuid täkse. «Pood oli alarmvalve all ja turvasüsteemid töökorras, aga varas tegutses nii kiiresti, et turvapatrulli saabudes oli ta juba läinud,» sõnas poes töötav Meelis Tults.

Tults lisas, et õnneks jäi suurem osa kaubast alles, ent varga saagiks langesid peamiselt hinnalised Google Pixeli, Samsungi ja Apple’i nutitelefonid ning mõned tahvelarvutid. Nende kättesaamiseks tuli vargal lõhkuda sissepääsule lähima vitriinkapi klaasuksed.

«Saame varastatud seadmed lisada vaid musta nimekirja, mis muudab nende kasutamise Euroopas võimatuks, aga muul moel pole neid võimalik leida, isegi mitte politseil,» nentis Tults. «Eks see pätike arvas, et saab mingi kerge rahakese siit.»

Tults tõdes, et kuigi poele lõhkumisega suurt kahju ei tekitatud ja kaup on ettevõttel kindlustatud, on seesugune tegu närvivapustuseks sealsetele töötajatele. «Esimesed kolm tööaastat möödusid mul siin ilma igasuguste ebameeldivusteta, kuid nüüd on ühe aastaga meid kaks korda röövitud. Aga mis seal ikka – jõudsalt edasi!»

Tuvastamata pätt

Viimase aasta jooksul oli see juba teine seesugune juhtum Mobixi poes. Varga käekiri on sedavõrd samasugune nagu mullu kevadel aset leidnud vargusel, et töötajad kahtlustavad selgi korral sama pätti, keda politseil esimesel korral paraku tabada ei õnnestunud. Kaubagi pani varas pihta täpselt samadelt riiulitelt. «Tol korral olid kahjud isegi suuremad. Varastatud seadmed on siiani mustas nimekirjas ja varas tabamata, aga politsei lõpetas mingil põhjusel selle asja uurimise,» teatas Tults.

Tartu politseijaoskonna menetlusjuhi Timo Reinthali sõnul lõpetati eelmise Mobixis aset leidnud juhtumi puhul kriminaalmenetlus, sest teo toimepanijat ei suudetud tuvastada. «Praegu ei oska öelda, kas sel korral on tegu sama vargaga. See selgub, kui oleme analüüsinud sündmuskohalt kogutud tõendeid,» kommenteeris Reinthal. Hetkel tegeleb politsei sündmuskohalt kogutud tõendite analüüsi ja teo toimepanija väljaselgitamisega.

Potentsiaalne karistus seesuguse teo eest sõltub varga taustast ja sellest, kas tegemist on tema esimese või mitmenda vargusega. «Karistusseadustiku 199. paragrahvi põhjal on varguse eest ette nähtud rahaline karistus või kuni viieaastane vangistus,» märkis menetlusjuht.

Poepidajail soovitab politsei kasutada turvauksi ja -kardinaid ning panna välja videovalve hoiatused. «Kindlasti tasub poes olev kaup kindlustada,» lisas Reinthal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles