Liivi muuseumis sai üleriigilisel etlusvõistlusel võidu taas saarlane

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kirke Medri on Saaremaa gümnaasiumi 12. klassi õpilane.
Kirke Medri on Saaremaa gümnaasiumi 12. klassi õpilane. Foto: Karl-Fredy Kruup

Liivi muuseumis 35. korda peetud üleriigilise koolinoorte etlusvõistluse finaalis osutus parimaks Kirke Medri Saaremaa gümnaasiumi 12. klassist. Muuseumi juhataja Mari Niitra teatel võitis neiu samal konkursil peapreemia ka aastal 2017, kui ta õppis 7. klassis.

«Kirke õpetaja Rita Ilves on aastakümnete vältel aidanud noortele saarlastele võidu tuua koguni kaheksal korral, nende seas on mitmeid tänaseid tuntud näitlejaid, nagu Velvo Väli, Ott Aardam, Lee Trei ja Marian Heinat,» meenutas Mari Niitra.

Rita Ilvese sõnul on tal olnud õnn juhendada andekaid noori, kuid heade tulemuste saavutamine eeldab tõsist tööd algul teksti analüüsimisega, aga kogenumate etlejate puhul ka mugavustsoonist välja suunamisega. Mõnikord aitab areneda etleja olemusele esmapilgul võõras tekst.

Liivi etlusvõistluse eelvoorud toimusid kõikjal üle Eesti, 15. aprillil finaalis osales 14 õpilast. Iga etleja valmistas ette luuletuse ja proosakatkendi, millest üks oli Juhan või Jakob Liivi ning teine Liivi luuleauhinna laureaatide loomingust.

Mari Niitra hinnangul on etlemine kooliõpilastele äärmiselt arendav ja tuleb igas valdkonnas kasuks. Rita Ilvese sõnul on tänapäeva koolis suulist vastamist vähevõitu. «Mõne lapse jaoks on klassi ees seismine ületamatu raskus,» lisas ta. «Täiskasvanuelus kulub avaliku esinemise oskus igal sammul ära.»

Varem on lisaks eelpool nimetatud näitlejatele omal ajal õpilasena Liivi etlusvõistlusel võitnud ka näiteks Andres Puustusmaa, Erki Laur, Tiit Ojasoo, Taavi Tõnisson ja Tõnis Niinemets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles