Naiskodukaitsjad näitasid end Nõos, valades kaevikuküünlaid ja kogudes annetusi

Copy

Naiskodukaitse Elva jaoskonna liige Kadi Pruks astus organisatsiooni liikmeks kaks nädalat pärast seda, kui Venemaa oli alustanud suuremahulist agressiooni Ukrainasse. Tuttavad kodukaitsjad veensid teda juba varemgi, et miks ta juba ei liitu. Kadi Pruksile tundus, et lapsed on veel väiksed ja põhjusi leidus teisigi. 2022. aasta 24. veebruar muutis aga meelt. Enam ta ei viivitanud.

Kadi Pruks elab Nõos ja täna oli ta Nõo vallamaja ees koos teiste naiskodukaitsjatega juba ise seda organisatsiooni tutvustamas ja maailmale head tegemas.

Kui Nõost oleks kokku saanud veel kümmekond sooviavaldust, oleks võinud moodustada ka Nõo jaoskonna.

Marina Liinar ja Kadi Pruks.
Marina Liinar ja Kadi Pruks. Foto: Margus Ansu

Naiskodukaitse Elva jaoskonna tegevliige Marina Liinar märkis, et kuigi Nõo jaoskonda sel korral ei sündinud, ei kurvasta ta sugugi. Sõnumit tuleb levitada, igast teost on selleks abi ning asjad sünnivad just siis, kui on õige aeg.

Tänase päeva teine mõte oli näidata kohalikele inimestele, kuidas õigupoolest sünnivad need kaevikuküünlad, millest nii palju räägitakse. Kuidas vanu küünlajuppe üles sulatada ja rullikeeratud papiga tühje piimapulbripurke täita. Ja kui selliselt ettevalmistatud purkidesse 500–600 milliliitrit sulavaha peale valada, jätkub valgust, aga ka sooja kuni viieks tunniks.

Merli Keerup küünlavaha purkidesse valamas.
Merli Keerup küünlavaha purkidesse valamas. Foto: Margus Ansu

Küünlavaha kogumine ja kaevikuküünalde tegemine sai alguse läinud talvel Tartu ringkonna naiskodukaitsjate keskel, eestvedajaks Merli Keerup.

Merli Keerup oli tänagi Nõos pliidiraudade ees, millel anumad küünlavahaga. Sellise vabaõhuköögi kõrval olid ka töölauad, mille taga võisid nii täiskasvanud kui ka lapsed kohad sisse võtta, et küünalde valmistamisse oma panus anda. Soovi kõrval sai pildi joonistada, et see pärast sildiks kleepida. Üks laps oli joonistanud päikese ja Eesti lipu ning sõnad: «Lootan, et sõta lõpep varsti ära».

Kaevikuküünal sõnumiga.
Kaevikuküünal sõnumiga. Foto: Margus Ansu

Järgmise telgi all näitas Tartu ringkonna aseesinaine Merilin Saksing, kuidas küünlapriimusel süüa teha või kuidas sellest ehitadatväikese «ahju», millel käsi soojendada.

Uus teadmine oli see, et kui sprotikonservist sprotid ära süüa, saab allesjäänud karbist ja ülejäänud õlist samuti priimuse teha. Aseta vaid õli sisse riideriba tahiks ja süüta põlema!

Ka tuletas Merilin Saksing meelde äppi «Ole valmis!» ning näitas oma telefonis, milline see välja näeb ja mis sealt lugeda on.

Kaevikuküünla abiga on võimalik õue ehitada pliit, mis suppi keedab.
Kaevikuküünla abiga on võimalik õue ehitada pliit, mis suppi keedab. Foto: Margus Ansu

Kolmanda telgi all seisis ukrainlaste hea toetaja Viia Põldmaa, kes müüs ukrainlaste valmistatud pirukaid, borši ja kooki. Saadud tulu läheb Ukraina võitlejatele termokaamera soetamiseks.

Head ja rammusad Ukraina toidud, kõrval Viia Põldmaa.
Head ja rammusad Ukraina toidud, kõrval Viia Põldmaa. Foto: Margus Ansu

Sealsamas lähedal maas matil lamas mannekeen, mille peal sai spetsialisti juhendusel elustamist proovida.

Võimalik oli osta ka kaitseväe ja kaitseliidu veteranide sümboli sinilille kujutisega tooteid, kuna aprillis käib teatavasti kampaania «Anname au!» ning sinililletoodete ostmisega saab iga inimene toetada veterane ning nende lähedasi.

Mitte keegi ei tea, millal just temast võib sõltuda see, et keegi ellu jääks.
Mitte keegi ei tea, millal just temast võib sõltuda see, et keegi ellu jääks. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles