GALERII ja VIDEO ⟩ Eesti, Läti ja Leedu maaülikoolide tantsijad näitasid ERMis oma temperamenti

Copy

Eesti maaülikooli rektor Ülle Jaakma ja Läti maaülikooli rektor Irina Pilvere olid mõlemad seda meelt, et Balti riike ei ühenda mitte ainult geograafia ja ajalugu, vaid soov edendada kultuuri ja seltsielu. «On suur rõõm teha koostööd mitte ainult teaduses, vaid ka tantsudes,» lisas rektor Irina Pilvere. Kõned ei olnud õnneks pikad ja pidu «Baltikum tantsib» sai hooga alata.

Baltikumi põllumajandusülikoolide galakontsert oli läbilõige kolme riigi rahvatantsust. Iga koosseis kandis ette 100, 50 ja 5 aasta vanuse tantsu. Teises pooles tuli esitamisele parim osa iga ansambli repertuaarist.

200 tantsijat

Üksteise järel käisid end laval näitamas Eesti maaülikooli rahvatantsuansambel Tarbatu, Läti põllumajandusülikooli rahvatantsuansambel Kalve ning Leedu põllumajandusülikooli kollektiiv Sėja. Leedust oli kohal ka rahvamuusikakapell Ūkininkas ning Tarbatule mängis kontserdi esimeses pooles korraks saateks ka akordionist Vladimir Karjalainen.

Kontserdi teises pooles sai näha julgeid autoritantse. Tarbatu, kelle kunstiline juht on Kristel Maruste, esitas Heljo Talmeti, Diana Otsingu, Mait Agu, Ilma Adamasoni, Jaanus Randma ja Maie Orava loodud tantse.

Õhtut juhtis näitleja Priit Strandberg ning vaimukad tekstid kolme rahva üksteise mõistmisest ja vastastikusest aasimisest, et kes on suurem ja rikkam, kangem ja ilusam, oli välja mõelnud Rein Pakk.

Kontsert tõi esile iga rahva temperamendi, aga ka graatsia ja ilumeele, aimata oli väikest võistlusmomenti. Publikule seatud tooliridadel olid kõik kohad täidetud ja aplausid olid tugevad.

Pool sajandit tagasi

Läänemere idakalda kolme riiki ühendav tantsusündmus «Baltikum tantsib» sai alguse 1970. aastatel, mil põllumajandusülikoolide tudengite kultuurikollektiivid omavahel suhtlema asusid. Traditsioon katkes Nõukogude Liidu lagunemise järel, aga see kutsuti 2008. aastal taas ellu.

Kes laupäeval kontserdile ei pääsenud, saab  Balti riikide maaülikoolide esinejaid ERMis näha veel pühapäevalgi, 16. aprillil kell 12, kui sillaalal leiab aset igakuine sündmus «ERM tantsib».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles