GALERII Leia kunstiteoseid kesk taimi, terraariume ja vett

Copy

Enamasti on nii, et uus näitus avatakse paigas, kus kunst on kesksel kohal. Sageli on teosed valgustatud ja kui tegemist on piltidega, on need ka raamitud. Maalide taustaks on enamasti puhas sein ning skulptuuride ümber avar ruum, kus jalutada. Aga alati ei pea nii olema!

Tartu ülikooli botaanikaaias on keraamikanäituse «Ex terra. Hortus luteus» eksponaadid peidetud lopsaka taimestiku vahele palmimajja, troopika- ja lähistroopikahoonesse ning kõrbetaimede ja kaktuste osakonda.

Võid seisatada tiigi ääres ja silmitseda kilpkonni, kui avastad keraamikataiese keset vett. Putuktoiduliste taimede terraariumist leiad kaks portselantüdrukut. Teisalt märkad merisiile ja savist päid, üks naine on sinine! Või kui oled päral kaktuste juures, pead kaktuseks sedagi, mis tegelikult on skulptuur.

Botaanikaaia keraamikanäitust vaadates saab proovile panna oma tähelepanu, looduse tundmise oskuse ning värvide eristamisvõime. See kõik on otsekui peitepilt, millesse saab sisse astuda, et näha, mis veel on pildi sees.

Botaanikaaia administraator Tiina Libek, kes laupäeval tulijaid tervitas, sõnas, et külastajaid on olnud mitmesuguseid. Need, kes keraamikanäituse avastavad, tahavad muljeid jagada. Teised ei pane väljapanekut tähele, kuna keraamilised vormid passivad taimede, väätide, liaanide ja võrade vahele nõnda loomulikult, et imelik oleks, kui neid seal poleks. Tiina Libek tunnistas, et tallegi tundus vahepeal, et kõik teosed on lõpuks nähtud, kui siis ikka veel kohtas midagi uut, mis eksponaadiks osutus.

«Kas te seda laternat seal märkasite?» küsis ta käega palmimaja poole viidates.

Laternat! Kus? Kas seal keerdtrepi lähedal ülesriputatud potitaimede kõrval? Seal oli tõesti üks nägus anumataoline vorm, millest taim puudu. Kas see oli teos!

Vaid üks näitusetöö on õues. Nimelt Priit Allase skulptuur «August», mis osutunud sissetoomiseks liialt raskeks ja mis peaks asetsema graniitpostamendil ning välja nägema kui keraamiline sõõr.

Fotograaf Margus Ansu hulkus koos reporteriga hulga peenravahesid ja pargialuseid teekesi läbi, heitis pilgu ka alpinaariumisse, aga ei leidnud. Kes leiab, saatku seekord pilt ise toimetusse!

Näitusel «Ex terra. Hortus luteus» osalevad keraamikud ja skulptorid Maanus Mikkel, Kersti Kals, Aili Palm, Kai Paks, Priit Allas, Eike Eplik, Mari Hiiemäe, Külli Kõiv, Karin Kalman, Kersti Laanmaa, Eva Krivonogova, Maarit Mälgi ja Rauno Thomas Moss.

«Ex terra. Hortus luteus» tähendab savist või pinnasest tehtud ehk teisisõnu savist aeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles