GALERII Suur uudishimu viib kartserisse

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy

Tartu ülikooli peahoones on kartser olnud selle ehitamisest saati, alguses oli kaks kambrit, üsna pea valmis neile lisaks veel neli ja lõpuks veel üks. Pärast suurt põlengut peahoones 20. detsembri öösel 1965 taastati leekidest kõige vähem kannatada saanud üks kartser. Seda saavad praegu vaatama minna need uudishimulikud, kes astuvad kõigepealt sisse ülikooli kunstimuuseumi uksest.

Muuseumi kuraator Ken Ird viib külastajaid ka kartserit vaatama. Ta tutvustab seintele jäädvustatud lauseid ja sõnu ning joonistusi-kritseldusi, räägib värvikatest üksikasjadest ja muhedatest lugudest, mis on kõige sellega seotud. Muu hulgas näitab ta kambri juurde kuuluvat pisikest käimlat, mille all olevat lampkasti saab tühjendada väljaspoolt kartserit.

Mõned uudishimulikud on temalt aeg-ajalt küsinud, kas oleks võimalik kuskilt osta raamatut kartseri ajaloost, selles viibinute tudengitest ja nende karistustest. Nüüd see ongi valminud. Pealkirjaks «Tartu ülikooli kartseri lood», tekstide autorid Ken Ird ja Kristiina Tiideberg, illustreerija Kristina Viin ja kujundaja Maarja Roosi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles