Vanemuine toob vaatajate ette lavastuse Artur Alliksaare elust ja luulest

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Reimo Sagor on lavastuses mitmes rollis. Poeeti kehastab Veiko Porkanen (paremal).
Reimo Sagor on lavastuses mitmes rollis. Poeeti kehastab Veiko Porkanen (paremal). Foto: Maris Savik / Vanemuine

Artur Alliksaare 100. sünniaastapäeval, 15. aprillil toob Vanemuine Sadamateatri lavale poeedi elust ja luulest inspireeritud lavastuse «Sada grammi taevasina».

Näidendi autori ja lavastaja Urmas Vadi sõnul ei ole vaatajate ees kronoloogiline narratiiv ega elulugu, samas ei ole see ka luulekava. «Need on justkui pildid, read ja kujundid kellegi elust ja luulest, mis on nagu kosmosesse kuivama riputatud pesu.»

Vanemuise teatel käis näitetrupp proovide tegemise ajal ka Artur Alliksaare radadel, sealhulgas külastati Eesti kirjandusmuuseumit ja kohtuti luuletaja poja Jürgen Alliksaarega.

«On autoreid, kelle puhul on tähtsad vaid nende tekstid ja isik tagaplaanil. Mõne autori puhul on vastupidi: kõik me teame seda kirjanikku, aga keegi pole teda lugenud,» märkis Vadi. «Alliksaare puhul on mul tunne, et teda saab igatpidi vaadata: kas lugeda vaid tema teksti või lugeda teda ka siis, kui meil on kõrval tema elulugu, legendid.»

Nii on ka lavastust «Sada grammi taevasina» oodatud vaatama nii Alliksaare suured austajad kui ka teatrisõbrad, kes ei ole tema elu ja luulega veel tuttavad või on seda põgusalt. Viimastel soovitab näidendi autor lugeda enne etenduse algust läbi kavalehe, mille on koostanud dramaturg Anu Tonts.

Sadamateatri fuajeesse jõudes ootab publikut ees raadiomajakas. See võimaldab kõrvaklappide abil kuulda üht-teist Alliksaare eluloo kohta.

Laval on neli näitlejat Vanemuise draamatrupist ning väiksemates rollides teevad kaasa lavastusmeeskonna liikmed. Peategelast Poeeti mängib Veiko Porkanen. Lena Barbara Luhse, Piret Laurimaa ja Reimo Sagor kehastavad kõiki ülejäänud tähtsamaid tegelasi.

Lavastuse «Sada grammi taevasina» kunstnik on Pille Jänes, valguskunstnik Priidu Adlas ja videokujundaja Karl-Gustav Kello.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles