Raadi lennuvälja ruleerimisrajast saab elamustänav

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy

Tartu vald kuulutas 2021. aasta alguses välja ideevõistluse Ermi tänava ja sellega seotud avaliku ruumi projekteerimiseks. Hankega sooviti leida lahendus, mille põhjal kujundada Ermi tänav ümber nüüdisaegseks linnatänavaks, piirkonna peatänavaks. Nüüdseks on võiduidee autorid saanud valmis Ermi tänava, lineaarpargi ning kolme vaatetorni projekti.

«Ermi tänaval on selge nägu ja maastikuline identiteet, mida ei kohta kuskil mujal, ei Eestis ega mujal Euroopas. Loodame, et tulevikus Ermi tänaval kulgedes on see kui inspireeriv, poeetiline ja kogemuslik ruumi kunsti elamus,»selgitas projekti kandvat mõtet üks autoreist maastikuarhitekt Terje Ong.

Tartu vallavanema Jarno Lauri sõnul on projekti suurim lisandväärtus see, et järjest enam on esile kerkinud ruleerimisraja potentsiaal. «Lisaks liikluseks vajalikule tänavale, kuhu mahuvad nii autod ja bussid kui ka jalgrattad ja jalakäijad, saab seda nõukogudeaegset juberajatist kasutada ekspositsioonina, mis esitleb iseennast,» rääkis ta. «Kui seni on ERMi peahoone ja lennuvälja seos nähtav vaid droonivaates, siis vaatetorni abil saab tulevikus selle elamuse vahetult kohapeal,» rääkis ta.

Vallaarhitekti sõnul oli suur väljakutse muundade olemasolevad betoonplaadid haljassaarte aluseks multšiks ja istepinkide täiteks.

«Eesmärk oli materjali taaskasutus töömaa piires selliselt, et midagi ei jääks üle ega tuleks puudu. Kogu lineaarpargi rohestruktuuride kontseptsioon kasvas välja betooni taaskasutuse ideest. Tuli leida lahendus, millised liigid kui tihedalt ja millise struktuuriga istutada, arvestades iga üksiku betoonplaadi seisukorda,» sõnas Nõmmoja.

Ideevõistluse võitnud ning elamustänava projekteerinud meeskonnas on maastikuarhitektuuribüroo TajuRuum OÜ maastikuarhitektid Edgar Kaare, Terje Ong ja Elina Õunsaar, arhitektuuribüroost Kolm Pluss Üks OÜ arhitektid Ilmar Valdur ja Anne Vingisar. Torustike, kaablite, teede ja liikluskorralduse projekteerimise eest hoolitseb Tinter-Projekt OÜ insener Indrek Lensment. Projekteerimise käigus tehti koostööd ka Eesti Rahva Muuseumiga ning kogu projekti realiseerudes võib Ermi tänavat pidada muuseumi ekspositsiooni laienduseks vabas õhus.

Ermi tänav asub Tartu vallas Tila külas Raadi endise sõjaväelennuvälja territooriumil. Tänav on endise sõjaväelennuvälja ruleerimisrada, mis ühendab uut ja vana lennurada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles