Galerii Elva endise päästemaja põlengus hukkus inimene

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy

Täna öösel veidi enne kella kolme anti teada, et Elvas Tuletõrje tänaval põleb endine päästemaja. Kella poole kümne paiku hommikul leiti hoonest tulekahjus hukkunud mehe surnukeha.

Häirekeskus sai kell 2.45 teate, et Elvas kahekorruselises puithoones oli näha leeki. Kohaliku päästemeeskonna saabudes oli puitmaja lausleekides ning kohapeal saadud info kohaselt olid inimesed majast väljunud. Tehti ka suitsusukeldus, kuid siiski kella poole kümne paiku leiti hukkunud mehe surnukeha.

Päästeameti pressiesindaja Marek Kiige sõnul oli mees hoone osas, mis oli enam põlenud ning ilmselt üritas ta majast lahkuda, kuid see tal ei õnnestunud. Juhtunu asjaolud selgitavad inspektorid välja uurimise käigus.

Pikad kustutustööd

Tulekahju levis kiiresti ja öösel kella neljaks oli hoone katus sisse kukkunud. Kustutusvett said päästjad pumbata lähedal asuvast järvest. Kell 5.40 hommikul suutsid päästjad tulekahju lokaliseerida, kuid kustutustööd kestsid kuni keskpäevani.

Suuremad kustutustööd lõppesid keskpäeva paiku, kuid ka pärastlõunal võis maja ümber märgata päästeautosid. Pildi all paremas servas paistab kõrvalmaja katus, mis tänu päästjate kiirele tegutsemisele pääses halvimast.
Suuremad kustutustööd lõppesid keskpäeva paiku, kuid ka pärastlõunal võis maja ümber märgata päästeautosid. Pildi all paremas servas paistab kõrvalmaja katus, mis tänu päästjate kiirele tegutsemisele pääses halvimast. Foto: Kristjan Teedema

Naabermajas elav naine, kes ajalehes oma nime avaldada ei soovinud, kirjeldas öösel toimunut kui väga jubedat sündmust. «Kogu aeg kartsin, et minu maja võib ka põlema minna,» rääkis ta. Siiski tegutsesid päästjad tema sõnul väga kiiresti ja tänu sellele jäi tema maja leekidest puutumata.

Tulekahjus hukkunud meest ega teisi vana pritsimaja elanikke naine ei tundnud, aga tema teada on tegu korralike inimestega ning probleeme ja tülisid neil polnud.

Ajalooline maja

Elva vallavanem Priit Värv ütles, et maja ei ole ehitisregistris küll elamuna märgitud, kuid vallavalitsus oli teadlik, et inimesed seal elasid. Vald proovib koduta jäänud inimesi igati toetada. «Nendega on ühendust võtnud sotsiaal- ja terviseosakond,» ütles Värv.

Põlenud maja oli 1908. aastal valminud Elva vabatahtlike tuletõrjeseltsi hoone, milles hiljem asus kultuurimaja. Värvi sõnul oli majal säilinud algupärane ruumijaotus, ehituskonstruktsioonid ja välisilme. Hoone kuulub ka muinsuskaitse alla ning 2018. aastal on selle seisund kultuurimälestiste registris kuulutatud avariiliseks.

Vallavalitsus omanikule ühtegi ettekirjutust maja kehva seisukorra pärast teinud pole, aga Värvi sõnul on plaan omanikuga suhelda, et tagada hoone turvalisus edaspidi.

Tänavu on tulesurmades hukkunud 14 inimest. On olnud ka nappe pääsemisi. Näiteks möödunud laupäeval toodi Tartus Turu tänaval põlevast korterist välja põletushaavu saanud vanem naine, kes pääses tänu päästjate kiirele tegutsemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles