Maailma parimad puuraidurid kogunevad maamessiks Tartusse

Kristofer Seema
, reporter
Copy
Võistlustele on oodata ligi 300 võistlejat ja väliskülalist, kes Eestis veedetud nädala jooksul saavad lisaks võistlustel osalemisele tutvuda Eesti kultuuriloo ja metsandusega ning loomulikult ka tudengilinna meluga.
Võistlustele on oodata ligi 300 võistlejat ja väliskülalist, kes Eestis veedetud nädala jooksul saavad lisaks võistlustel osalemisele tutvuda Eesti kultuuriloo ja metsandusega ning loomulikult ka tudengilinna meluga. Foto: Aldis Toome

Raiespordi maailmameistrivõistluste ja maamessi ühine avamine toimub 19. aprillil kell 18.30 Tartu Raekoja platsil rongkäigu ja valgusšõuga. Võistluste start antakse 20. aprilli hommikul maamessi alal ja Eesti maaülikooli linnakus asuva võistluskeskuse peaareenil.

Raiespordi MM toob Eestisse sportlasi 22 riigist üle maailma. See on metsandussektori suursündmus, mida saab võõrustada harva, ja seda võimalust ei pakuta samuti mitte päris kõigile. Iga kahe aasta tagant toimuvate võistluste korraldamise eelduseks on pikad metsanduslikud traditsioonid, huvi võistluste vastu ning loomulikult ka organisatsioon, kes võistlused heal tasemel korraldab.

Võistluste toimumise linnaks sai valitud Tartu ja võistluskeskuseks Eesti maaülikooli linnak ning maamess.

«Kui võistlused juba Tartus teha, siis pole selleks paremat kohta, kui maaülikooliga piirnevad rohealad ja messikeskus. Ajaraami oli ka üsna lihtne valida – kevad on metsanduses aktiivne aeg ja juba aastaid koguneb Eesti metsasektor maamessi ajal Tartusse visioonikonverentsile, messile, vilistlaste kokkutulekule ja erinevatele metsanduslikele sündmustele. Metsanduse üritustest Tartus moodustub otsekui metsanädal, mille krooniks sel aastal ongi suur rahvusvaheline võistlus,» tõi võistluste peakorraldaja Mart Kelk välja tegureid, mis panid Tartu kasuks otsustama.

Maamessi ühe osana on raievõistlusi korraldatud üle 20 aasta. Ka nüüdne MM on otseselt messiga seotud, kuna langetamisvõistlus ja meeskondlik teatevõistlus toimuvad maamessil.

Maamessi projektijuhi Margus Kikkuli sõnul on neil raiespordi võistluste korraldajatega väga hea koostöö ning kui pakuti võimalust võõrustada sedapuhku MMi, haarasid messikorraldajad sellest kohe kinni.

«Metsandus on üks maamessi neljast põhiteemast ning raiesport hea võimalus tutvustada metsasektori tegemisi,» märkis ta. 19.–22. aprillini toimuva MMi võistluskeskus ja peaareen koos tehnilise poole ja võistlejate aladega asub maaülikooli metsamaja parklas ja rohealadel.

Võistlustele on oodata ligi 300 võistlejat ja väliskülalist, kes Eestis veedetud nädala jooksul saavad lisaks võistlustel osalemisele tutvuda Eesti kultuuriloo ja metsandusega ning loomulikult ka tudengilinna meluga.

«Raiespordi MMi oluline osa on kohaliku kultuuri ja metsanduse tutvustamine. RMK viib võistlejad ja väliskülalised Kiidjärvele ja Taevaskoja radadele metsaekskursioonile. Külalised saavad tutvuda lodjakoja ja lodja ehitamisega ning loomulikult minna ka lodjasõidule. Lisaks viivad ekskursioonid veel pikkade traditsioonidega mööblitööstusettevõttesse Tarmeko ja Greni koostootmisjaama. Muidugi ei saa üle ega ümber ERMist, linnamuuseumist, KGB kongidest ja A. Le. Coqi õllemuuseumist,» tutvustas külaliste programmijuht Eve Rebane vaba aja tegevusi.

Kaugeim külaline MMil on Jaapani koondis. Kõige lähemad külalised meie põhja- ja lõunanaabrid Soomest ja Lätist. Osalejaskond on kirju: peamiselt on esindatud just metsarikkaimad riigid, kus metsandus, kutseoskused ja erialavõistlused on traditsiooniks juba aastakümneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles