Kodumaja võitis aasta tehasemaja konkursi kolmandat aastat järjest

Tartu Postimees
Copy
Aasta tehasemaja üldvõidu sai AS Kodumaja kortermaja eest Norras.
Aasta tehasemaja üldvõidu sai AS Kodumaja kortermaja eest Norras. Foto: HTS Media, Tom Antonsen

Eile selgusid puitmajakonkursi «Aasta tehasemaja 2023» parimad hooned. Võistluse kolmanda järjestikuse peavõidu noppis Kodumaja AS Norrasse ehitatud kortermajaga.

Eesti majatehastes toodetud puitmaju tunnustavad tiitlid anti tänavu välja 13. korda. Konkursil osales 15 majatootjat ning kokku 25 puidust tehasemaja või puitkonstruktsioonil erilahendust, mis kõik olid nii insenertehnilise teostuse kui ka arhitektuuri poolest eriilmelised. Võidutöö jäi konkursi žüriile silma just keerukate tehniliste lahenduste, kuid samas ka eristuva välisilme tõttu.

Ehitamine kesklinna piirkonnas seab alati keerulisemad nõuded nii ehitusprotsessile kui ka ‑tehnilistele tingimustele. «Mahukas moodulhoone on vaatamata ülesande keerukusele kõrge tehaselise valmidusega. Ruumelementide juurde kuulub nii rõdu kui ka osa sisekoridorist, mis ei ole moodultehnoloogia kontekstis tavapärane ning kahtlemata tootjale väljakutse,» kommenteeris konkursi peavõitjat žürii esimees Jarek Kurnitski.

Lisaks jäi hindamisel silma ruumilahenduste läbimõeldus kuni detailideni välja. Žüriis osalenud arhitektid tõstsid esile ka linnakeskkonna rikastamist ja sinna ilusa arhitektuuri kaudu uue kvaliteedi toomist, mis on ellu viidud läbi hoolika ehitustehnilise teostuse.

Kodumaja poolt toodetud ja ehitatud moodulhoone on osaliselt kolme, osaliselt kuuekorruseline, millele lisandub kaks maa-alust korrust parkimiseks ja äripindadeks. Norras Bodø kesklinnas asuvas 3400 ruutmeetri suuruses kortermajas on 64 valgusküllast Skandinaaviastiilis korterit, millest osades avaneb ilus vaade Norra fjordidele. Kõikidel korteritel on eraldi rõdu või terrass. Hoone teeb põnevaks ka selle all asuv ning külastajatele avatud vana, restaureeritud Natsi-Saksamaa punker. Ka sisehoovi lahendus on mitmekesine – grillimisala, eraldi boccia mängimiseks plats, laste mänguala ja jalgrataste parkimiskohad.

Tehasemaja konkursi parimad kuulutati välja 5. aprillil ehitusmessi avamise raames.

Kodumaja juhatuse liige Indrek Rehme lausus, et aasta tehasemaja konkursi võit kolmandat aastat järjest on tunnustus, mis kindlasti annab meeskonnale juurde vajalikku usku jätkata piiride nihutamist. «Kodumaja ning kogu Eesti puitmajasektor on alati üritanud laiendada piire, mis puidu ja tehaselise ehitusviisi juures on võimalik,» märkis Rehme.

Tema sõnul on hea meeskond ja usk oma tegemistesse faktorid, mis viivad meid edasi. Rehme lisas, et aasta tehasemaja konkurss ei ole ainult üldvõitja triumf – tunnustust väärivad ka kõik teised heade kolleegide tööd juba ainuüksi fakti pärast, et osalejaid oli kokku 25 ning projekte lasteaiast korruselamuteni, Eestist Ameerika Ühendriikideni. «See näitab kogu meie sektori mitmekesisust, mis tänu konkursile jõuab ka laiema üldsuseni ning aitab tutvustada puitu kui ehitusmaterjali ning tehaselist ehitusviisi kui huvitavat karjäärivalikut. Aitäh Kodumaja meeskonnale projekti elluviimise eest, Eesti puitmajaliidule ladusa konkursikorralduse ning headele kolleegidele ja konkurentidele tiheda konkurentsi eest,» kiitis Indrek Rehme.

Võistluse parimatele andis preemiad üle olümpiavõitja ja endine riigikogu liige Erki Nool sõnades, et kuigi ta ise ühtegi tehasemaja endale ehitanud pole, teab ta hästi puitmajasektori tugevaid külgi, puidust ehitamise võimalusi ja puitmajas elamise võlusid. «Edu saavutamiseks on väga oluline fookust hoida ning erakordsete saavutuste jaoks erakordselt pingutada. Ehitussektori ümber kujundamine ei ole kahtlemata lihtne – kindlasti maraton, mitte sprint! Mul on tõelise puiduentusiastina hea meel õnnitleda kõiki tehasemaja konkursi parimaid ja sektori eestvedajaid,» lausus Erki Nool autasustamisel.

Aasta tehasemaja konkursi põhikategooriad:

Üldvõitja – Kodumaja kortermaja Norras

Parim kortermaja – Kodumaja kortermaja Norras

Parim avalik hoone – ASi Welement lasteaed Tartus

Parim eramu – OÜ EstHus eramu Pirital

Parim väikeehitis – OÜ Harmet väikemaja USAs

Parim erilahendus – OÜ EstNor fassaadielemendid üliõpilasmajale Norras

Lisaks andsid žürii ja sponsorid välja mitu eripreemiat:

Konkursi eripreemia, inspireeriv kogukonnahoone – OÜ EstHus sadamahoone Kuusalu vallas

Konkursi eripreemia, parim käsitöö palkmaja – OÜ Vipson Projekt suitsusaun Võrumaal

ISOVER energiatõhusaima hoone eripreemia – OÜ Timbeco Woodhouse kortermaja Rakveres

Raitwoodi eripreemia, parim puidukasutus – OÜ EstHus sadamahoone Kuusalu vallas

Akzo Nobeli eripreemia ja Tyvec eripreemia – AS Welement  lasteaed Tartus

Puumarketi eripreemia ja Riwega eripreemia – OÜ Nordic Houses KT eramute arendus Soomes

OÜ Tervemaja James Hardie fassaadilahenduse eripreemia – AS Welement fassaadielemendid kortermajale Tartus

Senco eripreemia – OÜ Finnlog eramu Jõelähtmel

VELUXi eripreemia, parim valguslahendus ja ESSVE eripreemia – OÜ EstHus eramu Pirital

BMI Monieri eripreemia «Parim kivikatus tehasemajal» – OÜ Timbeco Woodhouse ridamajad Rootsis

SIGA eripreemia ja Karl Bilderi eripreemia – AS Mateks kortermaja Saksamaal

Ingelandi eripreemia ja OÜ Tervemaja eripreemia – OÜ EstHus eramu Pirital

Delfi moodnekodu.ee lugejate lemmik – OÜ EstHus eramu Pirital

Allikas: Woodhouse Estonia

Aasta tehasemaja konkursi parimad valis välja žürii koosseisus Tallinna tehnikaülikooli ehitusfüüsika professor Targo Kalamees, Tallinna tehnikaülikooli ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor Jarek Kurnitski, arhitekt Markus Kaasik, arhitekt Veronika Valk-Siska, ajakirjanik Irmeli Karja ning puitmajaliidu arendusnõunik Elar Vilt.

Puidust tehasemajade konkursi peamine eesmärk on tunnustada Eesti ettevõtteid parimate toodetud hoonete eest ning tutvustada puidust ehitamise mitmekesisust ja võimalusi tervikuna. Tehasemaja konkursile võis esitada tehases toodetud puitmaju (puitkonstruktsioonil hooneid ja erilahendusi), mis on valminud ja kliendi poolt vastu võetud perioodil 2020–2023.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles