Algatati väärteomenetlus Kambja vallas toimunud tänavavalgustuse projekti osas

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Sama projektiga seoses korraldati umbusalduse hääletus abivallavanem Triin Nõmmistule. Umbusaldus kukkus läbi.
Sama projektiga seoses korraldati umbusalduse hääletus abivallavanem Triin Nõmmistule. Umbusaldus kukkus läbi. Foto: Sille Annuk

(Algne pealkiri, mis ütles, et väärteomenetlus algatati abivallavanema isiku vastu, oli ebatäpne.)

Kambja valla revisjonikomisjon tegi politseile avalduse, et uurida tänavavalgustuse projektiga seotud asjaolusid.

Politsei pressiesindaja Ragne Keisk kinnitas, et politseile on avaldus laekunud ning asjaolusid selgitatakse väärteomenetluses. «Tartu politseijaoskond on tõesti alustanud väärteomenetluse Kambja vallavalitusest läkitatud avalduse pinnalt ning kontrollime menetluse raames võimaliku õigusrikkumise asetleidmist,» selgitas ta.

Avalduse põhjuseks on möödunud aasta septembri lõpus välja kuulutatud Nõlva ja Kasevälja teele tänavavalgustuse rajamise riigihange, millele kutsuti hinda pakkuma kolm ettevõtet, kuid reageeris vaid üks.

10. oktoobril tunnistas vallavalitsus OÜ ​Eltam ​tehtud 57 000-eurose pakkumuse edukaks ning tööde lõpptähtajaks oli määratud sama aasta 30. detsember ehk natuke rohkem kui kaks kuud peale hanke edukaks tunnistamist. Valla majanduskomisjoni esimehe Tarmo Kleimanni sõnul selgus hilisema uurimise käigus, et teised kaks ettevõtet ei võtnud hankest osa, kuna ei pidanud tööde tegemist nõnda lühikese ajaga võimalikuks.

Juba kuu aja pärast küsis hanke võitja ​Eltam ​ehitustähtaja pikendamist 2023. aasta aprilli lõpuni, mille vallavalitsus jaanuari alguses rahuldas. «Võib julgelt eeldada, et kui algul olnuks hanke tähtajaks kuus kuud, oleks hankel osalemine olnud pakkujatele atraktiivsem ja ka hind kujunenud oluliselt odavamaks,» märkis Kleimann. Ta lisas, et seda tõestavad võimalikelt töövõtjatelt hiljem küsitud hinnapakkumused, mis olid 40 655 ja 43 203 eurot.

Abivallvanem Triin Nõmmistu sõnul tundus hanke ettevalmistamise ajal, et tööd on tähtajaks teostatavad. «Nüüd oleme tagantjärele hinnanud, et olime tähtaja määramisel liiga optimistlikud ning saame edaspidi seda kogemust uute tähtaegade määramisel aluseks võtta,» sõnas ta. «Samuti oleme vallavalitsuses kokku leppinud, et edaspidi arutatakse kõik ka ostumenetlustega seotud otsused enne vallavalitsuses läbi, et anda otsustele laiem kandepind.»

Sama hanke tõttu toimus Kambja vallavolikogus 22. märtsil umbusaldushääletus Triin Nõmmistule, mis kukkus läbi. Abivallavanema umbusaldamise poolt hääletas 8 volikogu liiget ja vastu 12.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles