Tartu linnaraamatukogu tähistab 110. sünnipäeva

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Aprilli alguses tähistab raamatukogu 110. tegutsemisaasta täitumist.
Aprilli alguses tähistab raamatukogu 110. tegutsemisaasta täitumist. Foto: Sille Annuk

Reedel, 7. aprillil möödub Tartu linnaraamatukogu asutamisest 110 aastat. Raamatukogu asutas Tartu rahvaraamatukogu selts, kes seitse aastat hiljem andis raamatukogu töö üle linnavalitsusele. Tähtpäeva puhuks on kokku pandud kirju kultuuriprogramm.

Programm algab 3. aprillil Doris Kareva kirjandusõhtuga ja lõpeb 14. aprillil kõnekoosolekuga «Kultuur, identiteet, piirid». Sinna vahele mahub kohtumisi, kontserte, raamatukogu uue väljaande esitlus ja palju muudki. Lisaks saab 10.–15. aprillini viivisevabalt tagastada kauaks kätte ununenud raamatuid.

Aprilli kahe esimese nädala jooksul toimub üritusi keskkogus ja kõigis neljas harukogus nii lastele kui ka täiskasvanutele. Külla tulevad kirjanikud Doris Kareva, Lauri Räpp ja Kristiina Ehin, folklorist Marju Kõivupuu, animafilmi režissöörid Heiki Ernits ja Janno Põldma.

Uno Naissoo loomingule pühendatud kontserdi annab laulja Hedvig Hanson, lugemissoovitusi jagavad ajakirjanik Raimu Hanson ja Tartu kunstimuuseumi direktor Joanna Hoffmann.

Raamatukogu sünnipäevaks ilmub raamatukogus koostatava andmebaasi «Tartu ilukirjanduses» põhjal kokku pandud kolmas kirjanduslik teejuht, seekord pealkirjaga „(Linna)kirjanduslikud uitamised" (varasemad «Kirjanduslikud (eksi)rännakud Tartus», 2017, ja «Emajõe pääl. Hajakirjanduslikud rännakud Emajõel», 2018). Retke panid andmebaasi töörühma toel kokku Ülo Treikelder ja Halliki Jürma, illustreeris ja kujundas Artur Kuus.

Sünnipäevakava raames avatakse Asko Künnapi maalinäitus «Näo Kiriku neli ilmumist» ja näitus «Raamatukogu inspireerib – raamatukoguhoidja loob», mis tutvustab raamatukoguhoidjate loometegevust väljaspool igapäevatööd ja heidab pilgu nende kirevatele hobidele. Keskkogu haridus- ja teadusministeeriumi poolsetel akendel saab näha raamatukogu teenuseid ja tegevusvaldkondi kajastavat väljapanekut.

12. aprillil toimub traditsiooniline algupärase laste- ja noortekirjanduse päev ning sünnipäevakavale paneb punkti reedel, 14. aprillil haridusministeeriumi saalis kell 12 algav kõnekoosolek «Kultuur, identiteet, piirid», kus ettekannetega esinevad Daniele Monticelli, David Vseviov, Johanna Ross ja Paavo Matsin.

Janika Kronbergi juhitavas vestlusringis liituvad eelkõnelejatega kirjanikud Heidi Iivari, Merca ja Mart Kivastik. Juttu tuleb Eesti kultuuriidentiteedi tõlkelisusest, kirjutatu mõistmise ja tõlgendamise muutumisest ajas, lubatu ja lubamatu piiridest kirjanduses ning müstika ilmnemisest lugemisprotsessis.

Enne raamatukogu sünnipäeva avati kasutajatele raamatukogu uus koduleht ja värske näo sai esimese korruse seminariruum ehk kohvituba.

Raamatukogu kutsub sündmustest osa saama! Sünnipäevakava kohta leiab huviline rohkem infot kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles