Elva haiglas tuleb hooldusravikohti juurde

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sihtasutuse Elva Haigla nõukogu esimees Peeter Laasik vaatab haigla taha tekkinud suurt auku suure rõõmuga, sest selle aasta lõpus on seal hooldusraviks uus hoone.
Sihtasutuse Elva Haigla nõukogu esimees Peeter Laasik vaatab haigla taha tekkinud suurt auku suure rõõmuga, sest selle aasta lõpus on seal hooldusraviks uus hoone. Foto: Sille Annuk

Elva haigla taga on suur auk, kus paistavad juba mõned müürijupid. Täna pannakse seal nurgakivi juurdeehitisele, kus hakatakse pakkuma hooldusravi.


«Lääne-Tartumaale on hooldusravikohti juurde vaja ja sellepärast juurdeehitise teemegi,» ütles sihtasutuse Elva Haigla nõukogu esimees Peeter Laasik.

Elva haigla tahab hooldusravis suurendada voodikohtade arvu ja pakkuda sel alal rohkem ka ambulatoorset ravi. Nii tulebki 664-ruutmeetrisse juurdeehitisse 14 palatit 28 uue voodikohaga.

Hooldusraviosakonna statsionaari 14 voodikohaga teine pool ja tosina kohaga hoolekanderuumid jäävad olemasoleva haigla teisele korrusele.

Voodite hulk kasvab

Pärast juurdeehitise valmimist on haiglas hooldusravi vajajatele 42 kohta. «Meie hooldusravikohtade arv pole üle paisutatud,» märkis Peeter Laasik. «Tartumaa arengukava järgi peaks Lääne-Tartumaal olema hooldusravikohti veidi rohkemgi.»

Uue hoone esimesele korrusele tuleb protseduuride tuba näiteks sidumisel käivatele inimestele. Ka tehakse sinna tegevusteraapia ja võimlemise kohad ning koduõe ja sotsiaaltöötaja tööruum. See korrus ühendatakse haigla esimesel korrusel oleva taastusraviosakonnaga.

Lisaks uue hoone ehitamisele tehakse põhjalik remont ka haigla hooldus- ja järelraviosakonnas kokku 536 ruutmeetril. Kõigi nende tööde tegemiseks kulub ligi 1,2 miljonit eurot.

Sellest rahast 658 731 eurot tuleb Euroopa Regionaalarengu Fondi tervishoiu ja hoolekande infrastruktuuri arendamise meetmest, 536 989 eurot panustab Elva haigla.

Kas on raha ja patsiente?

Praegu rahastab haigekassa Elva haiglas 18 hooldusravikohta. Peeter Laasik on optimistlik ja loodab, et haigla saab  tuleval aastal hooldusraviks haigekassalt raha tublisti juurde.

Haigekassa Tartu osakonna direktor Maivi Parv ei saa seda veel kinnitada, sest haigekassa nõukogu hakkab sel kuul arutama, kuidas eurotoetuste abil lähiajal ehitatavaid hooldusraviasutusi üleval pidada.

«Meie osakonna kuues maakonnas teevad lähiajal üheksa haiglat endale eurotoetusega juurde praegusest pea poole võrra rohkem hooldusravikohti,» ütles Maivi Parv. «Selline olukord tekitab kaks küsimust: kas meie haigekassa jõuab neid voodikohti rahastada ja kas neile kohtadele on ka patsiendid olemas.»

Lisaks Elva haiglale laiendab Tartumaal eurotoetusega oma hooldusravi poolt ka Alatskivil töötav Peipsiveere hooldusravikeskus. Praegu peab haigekassa seal üleval üheksat hooldusravivoodit, tulevikus oleks raha vaja 21 voodikohale.

ASil Semuehitus tuleb Elva haigla juurdeehitis ja sellega seotud ruumide põhjalik remont valmis saada tänavu oktoobri lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles