Lihuniku äris lõiguvad arstid steike, õhtusöömalised toetavad Janno Puusepa fondi

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Tagaplaanil lihunik Taavi Aasula. Arstid on juba köögis ja külalised teel.
Tagaplaanil lihunik Taavi Aasula. Arstid on juba köögis ja külalised teel. Foto: Katrina Laurend

Lihuniku äri korraldab 1. aprillil neljakäigulise õhtusöögi, mis on inspireeritud stammkundedest: arstidest Jaan Sütist ja Mart Kullist ning näitlejast, lavastajast ja kirjanikust Janno Puusepast, kes põeb ravimatut haigust.

Janno Puusepp on Lihuniku äri püsikunde olnud aastaid, sest on suur maksasõber. Praetud veisemaksa ostab ta sealt sagedamini kui keegi muu.

Janno Puusepp tellib haiglatoidu kõrvale Lihuniku Ärist steiki. FOTO: erakogu
Janno Puusepp tellib haiglatoidu kõrvale Lihuniku Ärist steiki. FOTO: erakogu Foto: Karin Tammaru

Oma haigust – tsüstilist fibroosi – trotsides on ta läbi tulnud tulest ja veest. Ta vaevleb rauapuuduse, isutuse ja kaaluprobleemide käes, aga asi, mis talle alati korda läheb, on maks. Praetud veisemaks!

«Pealegi oskavad nad seda seal Lihuniku äris nii hästi teha... Ja kui ma jälle haiglasse satun, tellin haiglatoidule Lihuniku Ärist kulleriga kindlasti lisa,» rääkis ta.

Anestesioloogia- ja intensiivraviarst ja Eesti arstide liidu president Jaan Sütt ning Viljandi haigla ravijuht ja reumatoloog Mart Kull on samuti Lihuniku äri truud kliendid. Nemad ostavad sealt kuivlaagerdatud veiseliha, et korraldada sõpruskonnale koduseid õhtusööke.

«Selleks, et veiseliha grillida ja steikideks teha, on laagerdumine ülioluline,» leiab Jaan Sütt. «Lihuniku äris pakutu on kodumaine mahetoodang, rümbad ripuvad neil laagerdudes jahedas, puhta õhu käes. Unikaalne kaup Eestis, mu meelest  terves Skandinaavias. Sest kui me mõtleme, et suur osa veiselihast, mida meie restoranid pakuvad, on pärit kuskilt Uruguaist ja laagerdunud kilekotis, siis...»

Doktor Jaan Sütt puhkusel Korfu saarel oliivipuu all. Ahjus makrell.
Doktor Jaan Sütt puhkusel Korfu saarel oliivipuu all. Ahjus makrell. Foto: erakogu foto

Doktor Jaan Süti oskus lihaga ümber käia on aastatega arenenud sisefilee küpsetusest kuni kondiga antrekoodini. Ikka katse ja eksituse meetodil, tähtis on temperatuur! Nüüdseks on ta lemmikuks juba struktuursemad ja maitsekamad lihased nagu bavette, skirt steak, flank steak ja flat iron steak.

Lihuniku äri perenaine Katrin Noorkõiv oli tegelikult see, kes tuli klientidega suheldes ühel päeval seniolematule ideele. Miks mitte kutsuda arstidest kokad oma restorani süüa tegema.

Janno Puusepp
Janno Puusepp Foto: Erakogu

Ja müüa maja piduöögiks hea hinnaga välja, aga nii, et tähelepanuta ei jääks kolmaski püsiklient Janno Puusepp. Janno Puusepa nimeline fond seisab nimelt erinevate krooniliste haigustega inimeste elukvaliteedi eest, aidates neid ravimite ja teenustega, mida haigekassa ei toeta.

Praegu aitab fond osta efektiivset ravimit Katfriot, mis parandab tsüstilise fibroosi haigete elukvaliteeti. Aga ühe kuu ravikuuri hind on 17 000 eurot!

«Niisugust ravimit vajaksid kohe kümme haiget,» rääkis Janno Puusepp. «Neist kriitilisemas seisus on kolm inimest, ja saavad seda ravimit praegu kaks.»

Janno Puusepp, kelle tervis oli vahepeal väga kehvas seisus, kinnitab, et see rohi tõepoolest aitab, küsimuseks jääb, kui kaua saab seda annetuste eest muretseda.

Peakokk Siim Roomet.
Peakokk Siim Roomet. Foto: Katrina Laurend

Reedel istus Janno Puusepp Elvas teatrifestivali žüriis ega saanud sajaprotsendiliselt kinnitada, kas ta ka ise 1. aprilli õhtul õhtusöögile jõuab. Et kui väsinud ta on ja kuidas end tunneb.

Doktor Jaan Sütt ütles, et kuigi õhtusöögi algus on kell 19, siis teda ja doktor Mart Kulli oodatakse kööki juba kell 14, et seal koos peakoka Siim Roometiga ettevalmistustega pihta hakata.

Õhtusöök tuleb neljakäiguline, algab veisehakke ja lõpeb ploomikoogiga, vahele maitsekaid veiselihaseid, mis on omakorda kokku sobitatud maheda kohaliku toorainega, ning kõrvale pakutakse Hispaania ja Itaalia parimaid veine.

Jaan Süti sõnul võtsid nad doktor Mart Kulliga «Arstid köögis» väljakutse vastu ikkagi heategevust silmas pidades. Ka leiab ta, et eks nad ole rohkem siiski maskotid, sest kahekesi 35 külalise eest hoolitsemisega nad hakkama ei saaks.

Janno Puusepale tuleb aga meelde, kuidas ta ükskord Lihuniku ärile arvustuse kirjutas otse haiglast, kui istus pidžaamas voodiserval ja sõi plastkahvliga maailma parimat steiki pappkarbist.

«Kes iganes kokk seal oli... Sa oled mu uus jumal,» sõnas ta seejärel.

Mis on tsüstiline fibroos?

Tsüstiline fibroos on harvaesinev pärilik ainevahetushaigus, mis põhjustab paljude kehavedelike viskoossuse tõusu ning mis mõjutab kõige rohkem hingamisteid ja seedetrakti. Haigust välja ravida ei saa, kuid on olemas mitmed võimalused, et haigust kontrolli all hoida.

Heategev õhtusöök «Arstid köögis» on välja müüdud. Kõik, kes soovivad aga veel panustada Janno Puusepa fondi hüvanguks, saavad annetuse teha:

MTÜ Janno Puusepa Fond

EE184204278605413008

Foto: erakogu foto
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles