PILDID Korjanduskarbi vargad palusid kirikus patud andeks (3)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Esmaspäeval viisid kaks inimest Tartus Pauluse kiriku kolumbaariumist kaasa annetuskasti. Varaste, ühe mehe ja ühe naise tegutsemine jäi aga kiriku valvekaamerate vaatevälja ning kirikuõpetaja Kristjan Luhamets postitas pildid Facebooki, lootes nii vargad tabada. Teda saatiski otsingutel edu ning vargad tulid kirikusse pattu kahetsema, korjanduskarbi sisu neil aga tagasi anda ei olnud.

Metallist korjanduskarbi kaasa viinud inimesed olid karbi aluse küljest lahti saamisega palju vaeva näinud. Õpetaja Luhamets sõnas, et metallkarp oli kinnitatud metallraami külge. «Seda ei olnud võimalik lihtsasti kätte saada, aga nagu näha, siis järjekindluse ja nikerdamisega said nad karbi kätte,» rääkis Luhamets. Korjanduskarbis oli varguse hetkel hinnanguliselt paarsada eurot.

Juhtumeid veelgi

Pärast turvakaamera salvestiste sotsiaalmeediasse paiskamist sai õpetaja Luhamets õige pea tulemuslikke vihjeid. Viimaks sai ta ühe karbi kaasa võtnud tegelasega ka otse Facebooki sõnumite vahendusel suhelda. «Inimesed lubasid täna kohale tulla, loodetavasti on tal nii palju taiplikkust, et võtab ka varastatud annetuskasti koos selle sisuga kaasa,» ütles Luhamets eile hommikul.

Eile pärastlõunal jõudsidki annetuskasti näpanud tegelased Pauluse kirikusse. Korjanduskast oli kaasas, kuid selle sisu mitte. Kasti varastanud lubasid, et toovad kastis olnud raha tagasi kuu alguses, sest praegu oli neil endal seda raha hädasti vaja.

«See oli väga meeldiv kohtumine,» sõnas õpetaja Luhamets. Ta lisas, et karp on kirikule isegi väärtuslikum kui selle sisu. Samas loodab kirikuõpetaja, et karbist raha omale võtnud inimesed jumala palge ees antud lubadust peavad ja raha ka tagasi toovad. «Nad olid valmis jumala ees patud andeks paluma, seega said nad täna selle teo eest andeks,» lisas kirikuõpetaja.

«See juhtum on eeskujuks teistele, sest kui me oma pattu kahetseme, oma rikutuse ära tunneme, saame aru, miks Jeesus ristil kannatas, saame aru ka ülestõusmispühade tähendusest, mis meid õige pea ees ootavad,» rääkis kirikuõpetaja.

Vargaid on Pauluse kirikus ennegi nähtud. Ka varem on püütud Pauluse kirikust korjanduskasti minema viia ja selle sisu kätte saada, seni aga tulutult.

Üks viimase aja kummalisim vargus oli Luhametsa hinnangul aga kirikuväravate kinnitusvarraste ära viimine. «Ma ei osanud selles esiti vargust kahtlustadagi, lootsin ikka, et kui lumi ära sulab, siis küll need välja tulevad, aga ei tulnudki,» rääkis Luhamets. Kirikuõpetaja selgitas, et selle vargusega ei kannatanud kirik küll suurt varalist kahju, kuid need on vajalikud vidinad, sest nendeta ei püsi väravad kinni, ning on tülikas minna sääraseid tarvikuid eraldi ostma.

Vargus lastehaiglast

Korjanduskasti vargusega jõudis nurgeti tegeleda ka politsei. Info ja avaldus Pauluse kirikus juhtunu kohta jõudis politseisse teisipäeva õhtul. Vargusjuhtumi asjaolude selgitamiseks alustas politsei väärteomenetluse, esialgne kahju on ligemale 200 eurot.

Möödunud aasta lõpus viisid vargad korjanduskasti ka haiglast. 27. detsembril murdsid vargad Lunini tänava lastehaiglas lastefondile raha kogumiseks mõeldud korjanduskasti seina küljest lahti, rabasid sealt kaasa raha ning lahkusid. Juhtumi asjus tehti ka politseile avaldus. Politsei Lõuna prefektuuri pressiesindaja Ragne Keisk vahendas, et Lunini lastehaigla korjanduskasti vargusjuhtumi kohta alustati kriminaalmenetlus, kuid praegu kedagi selle vargusega seoses kinni peetud ei ole. «Asjaolude ja teo toimepanija selgitamine jätkub,» lisas Keisk.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles