Külitse inimesed näitasid pimedal ja ohtlikul teelõigul meelsust

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Möödunud nädalal matkasid kohalikud Järve teel taskulampide valgel, et näidata, kui suur murekoht on valgustuse puudumine sellel teelõigul.
Möödunud nädalal matkasid kohalikud Järve teel taskulampide valgel, et näidata, kui suur murekoht on valgustuse puudumine sellel teelõigul. Foto: Kristi Sarap

Esmaspäeva õhtul tuli ligi 70 Külitse elanikku Järve teele, et pöörata tähelepanu sealsele pimedale ja ohtlikule teelõigule, mis on ligi poole tuhandele inimesele igapäevaseks koduteeks. Inimesed soovivad, et sinna rajataks võimalikult kiiresti tänavavalgustus.

Järve tee valgustuse idee on esitatud ka Kambja valla kaasava eelarve konkursile. Projekti ühe autori ja äsjase taskulambimatka eestvedaja Toomas Otsatalo sõnul tahaks temagi kunagi kiigeplatsile ajakohast mänguväljakut, nagu mitmed teised kaasava eelarve projektid seda enda piirkonda praegu soovivad, kuid tema meelest tuleks ennekõike tegeleda hädavajalike teemadega.

«Hoiame ühte ja loodame, et taskulambimatk näitab Kambja vallale ja transpordiametile, et ka meie kogukonna mured on päriselt olulised ja tegeleda tuleb ka valla ääreala teemadega,» sõnas Otsatalo.

Osa valgustuseta teest on võsa vahel, mis teeb teekonna veelgi pimedamaks.
Osa valgustuseta teest on võsa vahel, mis teeb teekonna veelgi pimedamaks. Foto: Kristi Sarap

Järve tee kuulub riigile, kuid et transpordiamet ei ole seni leidnud võimalust selle valgustamiseks. Seepärast loodavad kohalikud nüüd kiiremat lahendust valla kaasava eelarve abil.

Projekti kaasautori Kristi Sarapi sõnul on hääletuses eelis neil, kelle piirkonnas elab rohkem inimesi, mitte neil, kelle idee seda võib-olla enim vääriks. «Eileõhtune taskulambimatk näitas väga otseselt, et meie kõige käidavama ja ohtlikuma teelõigu valgustamine on meie inimeste jaoks oluline ja me tõesti soovime turvaliselt koju, kooli ja tööle jõuda,» rääkis ta.

Kambja kaasava eelarve võistlusega püütakse sel korral elanike hääli viiele projektile. Ülejäänud neli ideed on meelelahutuslikumat laadi, nagu näiteks mänguväljaku või ranna rajamine. Külitse elanike idee tooks valguse Ropka järve äärsele teelõigule, mis ühendab elamurajooni ja peagi valmivat toidupoodi. Kuna tee ääres puudub kõnnitee, on valgustus kogukonna jaoks turvalisuse seisukohalt väga oluline.

Kambja valla tänavuse kaasava eelarve ideed:

  1. Kambja alevikku kaasaegse supelranna rajamine
  2. Külitse järve tee valgustamine
  3. Räni aleviku puhke- ja mänguala loomine
  4. Soinaste külaplatsile multiareeni püstitamine erinevate pallimängude harrastamiseks
  5. Ülenurme mänguväljaku ehitamine

Hääletada saab elektrooniliselt siin. Lisaks elektroonilisele hääletamisele saab hääletada ka Kambja vallavalitsuse asutuse kantseleis (Pargi 2, Ülenurme) ning teenuskeskuses (Kesk 2, Kambja) vallavalitsuse tööajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles