Farmaatsiainstituut teeb koostööd suure apteegiketiga

, tartlane
Copy
Tartu ülikooli farmaatsiainstituut. Pildil doktorant Kristiine Roostar.
Tartu ülikooli farmaatsiainstituut. Pildil doktorant Kristiine Roostar. Foto: Sille Annuk

Apteegikett Apotheka ja Tartu ülikooli farmaatsiainstituut hakkavad ühiselt stipendiume pakkuma.

Apotheka ja instituut hakkavad toetama farmaatsiaüliõpilasi ning -õppejõude nende õpingutes. Poolte kokkuleppel toetatakse teadustöid, osalemist erialakonverentsidel, teadusartiklite avaldamist, samuti välisõppejõudude kaasamist õppesse.

Apotheka investeerib farmaatsiaõppe ja -teaduse arendusfondi igal aastal 5000 eurot.

Apotheka juhi Marika Pensa sõnul on oluline luua farmaatsiaüliõpilastele vajalikud tingimused õpingutes edasijõudmiseks, sest apteekrite põud Eestis on kasvamas. «Palju räägitakse arstide ja õpetajate nappusest, aga tegelikult on sama olukord ka apteekrite seas,» ütles Pensa. Tema sõnul on kindel, et apteekrid, esmajoones just proviisorid, hakkavad tuleviku tervishoius kandma suuremat rolli ja nende oskuseid väärtustatakse ning neil on tervishoiutöötajate meeskonna toimimises oluline osa.

Pensa hinnangul on apteeker tervishoiutöötajana üha tähtsam lüli üldises tervishoiukorralduses ja seetõttu on ülioluline tagada hea haridusega apteekrite pealekasv. Lisaks on vajalik farmaatsiaõppe arendamine, et lõputunnistuse saanud apteekrid vastaksid patsientide ootustele ja tervishoiusüsteemi vajadustele.

Farmaatsiainstituudi juhataja professor Karin Kogermann avaldas heameelt erasektori panuse üle farmaatsiaharidusse. «Meie instituut loodi ülikooli juurde juba 1842. aastal ja see on üks silmapaistvaid oma valdkonna õppe- ja teadusasutusi kogu Euroopas. Nüüdisaegse ettevalmistuse saamiseks on õppeasutuse ja erasektori koostöö tähtis, sest lisaks teaduslikule arengule ülikoolis peavad proviisorid omandama ka praktilised teadmised ja oskused, eriti kui minnakse tööle apteeki,» ütles ta.

Kogermanni sõnul on Apotheka apteegid praegu farmaatsiaüliõpilaste üks suurimaid praktikabaase Eestis.

Esimene stipendiumite taotlusvoor kestab 23. aprillini. Taotlused tuleb esitada Tartu ülikooli sihtasutuse elektroonilises keskkonnas.

Apotheka apteegid tegutsevad nii Eestis, Lätis kui Leedus. Kokku kuulub võrgustikku kolmes riigis üle 200 apteegi.

Esimest korda teatasid Apotheka ja Tartu ülikooli farmaatsiainstituut koostööst 2018. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles