ERMis saab vaadata lugu ajast, armastusest ja rahvaluule kogumisest

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Richard Viidalepp (vasakul) ja tema rollis Kaarel Pogga.
Richard Viidalepp (vasakul) ja tema rollis Kaarel Pogga. Foto: Vaba Vanker

Märtsi kahel viimasel päeval saab ERMis vaadata lavastust «Richard ja Anna». Lugu ajast ja armastusest on ammutanud ainest noore rahvaluuleuurija Richard Viidalepa päevikust, mida ta pidas 1928. aastal Raplamaal pärimust kogudes.

Lavastus avab rahvaluule kogumise telgitaguseid ning annab ettekujutuse 1920. aastate elust, olust ja vaimsusest.

Richard Voldemar Viidalepp (aastani 1935 Viidebaum, 1904–1986) oli rahvaluuleuurija ja Eesti rahvaluule arhiivi pikaaegne töötaja, kes kogus üle 15 000 lehekülje pärimust. Ta elas ja töötas suure osa oma elust Tartus.

Adeele Jaago lavastus «Richard ja Anna» (dramaturg Mari Tammar, muusikaline kujundus Kulno Malva) heidab pilgu Viidalepa kogujatee algusaega. Nimirollis on vanemuislane Kaarel Pogga. Richardi kaasteelist kehastab Ragne Veensalu, teistes rollides on Ivo Reinok ja Maili Metssalu. Rändteater Vaba Vanker esietendas lavastuse mullu 28. juunil Raplamaal Ohukotsu küünis.

«Kui Richard kahtleb mineviku talletamises ja viitab inimeste uuendusmeelsusele, suunab ta pilgu publikusse. Nõnda oleme meie need tulevikuinimesed, kellel hool hoida oma emakeelt ja säilitada rahvapärimusi. See on südamlik, hea ja aegumatu sõnum,» kirjutas teatrikriitik Pille-Riin Purje 5. augusti Sirbis.

ERMi teatrisaalis on etendused 30. ja 31. märtsil kell 13 ja 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles