Tartu ülikooli kliinikum hakkas Narvas keemiaravi tegema

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Keemiaravi on üks vähiravi põhikomponent.
Keemiaravi on üks vähiravi põhikomponent. Foto: TÜ Kliinikum

Tartu ülikooli kliinikumi ja Narva haigla koostöö tulemusena on nüüd Narva ja teistel Ida-Virumaa onkoloogiapatsientidel võimalik käia keemiaravi seanssidel kodukoha lähedal Narva haiglas.

Keemiaravi viivad läbi ülikoolihaigla arstid ning teised Narva haigla erialaspetsialistid.

«Kliinikumi ambulatoorsed vastuvõtud on Ida-Virumaa regiooni vähiravi vajavate patsientide jaoks olnud olemas juba varem, mistõttu oli meile teada ka Narva patsientide ootus käia keemiaravil kodu lähedal, kulutamata pikki sõidutunde Tartusse,» selgitas kliinikumi ravijuht Andres Kotsar.

Kui patsientide vähiravi eest vastutavad Narvas kliinikumi hematoloogia-onkoloogia kliiniku arstid, siis vajalikud ruumid on selleks loonud Narva haigla. «Narva haigla teeb omalt poolt kõik, et meie piirkonna haiged pääseks võimalikult kiiresti onkohematoloogilisele konsultatsioonile ja ravile elukoha lähedal, samuti vajadusel kõrgemasse ravietappi. Oleme loonud kohapeal tingimused, mis on vajalikud nüüdisaegse vähiravi osutamiseks ja koostööks ülikooli kliinikumi onkoloogide ja hematoloogidega nii Narva haiglas kui juhtivates vähikeskustes,» lisas Narva haigla juhatuse liige Ago Kõrgvee.

Üks eeldusi, mis võimaldas planeerida keemiaravi Narva haiglasse, on paranenud koostöö kohaliku haigla teiste üksustega. «Ravi viivad läbi küll ülikooli kliinikumi arstid, ent see ei oleks võimalik ilma diagnostikata, radioloogiliste uuringuteta ning teiste erialakliinikute panuseta,» lausus kliinikumi hematoloogia-onkoloogia kliiniku juht Kristiina Ojamaa. Ta kinnitas, et Narva on nüüd üks osa kliinikumi vähiravisüsteemist. «Patsiendi jaoks tähendab see ka kiiremat diagnoosi ja ravi. Kui Ida-Virumaa patsiendid tulevad meie vastuvõtule perearsti või mõne muu eriarsti suunamisel, tehakse esimesed vajalikud uuringud Narvas, mille põhjal otsustakse patsientide Tartusse suunamise vajadus ning ka suunamise kiirus sõltuvalt vähiraviga alustamisest.»

Ojamaa märkis, et keemiaravi on üks vähiravi põhikomponent, mida sageli kombineeritakse kas kirurgilise või kiiritusraviga. «Keskmiselt vajavad patsiendid keemiaravi ühe kuni kolme nädala tagant, sealjuures võib selle kestus varieeruda ühest süstist kuni viie-kuue tunnini. Ning kasvajavastases süsteemravis liigub ravitegevus aina enam statsionaarist ambulatoorseks. Juba 85–90 protsenti keemiaravikuuridest tehakse ambulatoorsetes tingimustes. Uued ravimid on efektiivsed, mistõttu elavad ka neljanda staadiumiga patsiendid kauem. See omakorda tähendab jällegi suuremat ravikuuride vajajate arvu,» rääkis ta.

Lisaks ravitegevusele on oluline ka Ida-Virumaa elanike teadlikkuse arendamine, et patsiendid ei jõuaks vähiravile liiga hilja.

«Oleme kogenud, et kliinikumi eriarstid on Narva elanike poolt oodatud ning soojalt vastu võetud. Lisaks hematoloogidele ja onkoloogidele – dr Ain Kaare, dr Mari Punab, dr Marju Kase ning dr Sandra Kase – on Narva patsientide päralt ka kliinikumi onkokirurgiline kompetents – dr Taavi Põdramägi ning dr Inga Vaasna,» täpsustas ka ise Narvas vastuvõtte läbi viiv dr Ojamaa.

Kliinikumi arstide vastuvõtule pöördumiseks on vaja perearsti või mõne teise eriala arsti saatekirja. Vastuvõtuaega Narva haiglasse hematoloogile või onkoloogile saab broneerida kliinikumi kõnekeskuse telefonil 731 9100, kliinikumi registratuuris, kodulehe vormi kaudu, kliinikumi patsiendiportaali ePatsient kaudu, üleriigilise digiregistratuuri kaudu, Narva haigla registratuuri telefonil 356 0469 või 356 1144 või Narva haiglas kohapeal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles