GALERII ⟩ Tarm 65. Naised tantsivad läbi elu!

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Tiigi seltsimaja naisrühm Tarm andis nädalavahetusel oma 65. sünnipäeva auks uhke kontserdi täis tantse ja lõõtsalugusid, pillimeheks Rauno Koorts.

Esitusele tulid «Kalurineiud» (koreograafia Heljo Talmet, muusika Leo Tauts) ja «Saaremaa valss» (koreograafia Aleks Raja, muusika Raimond Valgre, sõnad Debora Vaarandi). «Saaremaa valssi» tantsis Tarm juba rühma kümnendal sünnipäeval.

Kavas olid veel «Ukuaru valss» (koreograafia Andre Laine, muusika Arvo Pärt), padespaan (koreograafia Tiiu Pärnits, rahvamuusika) ning «Nõianeitsi» (koreograaf Maris Toomel, rahvaviis). Ja siis veel Janis Ergla koreograafia järgi loodud Kreichburgas polka ning lõpuks mõlema rühma tantsijate esituses sünnipäevavalss.

Ajaloolise tõe huvides tuleb märkida, et Tarmu rühmadele on tantse loonud Vanemuise balletisolist Villu Vähi, hiljem Sirje Pallo ja Indrek Varik.

Tarm koosneb kahest rühmast: ühte juhendab Indrek Varik ja seal on 12 tantsijat ning teist Hanna-Liisa Kuusik ja tema käe all liigub koos vilistlastega 15 tantsijat.

Kroonikaraamatust

1958. aastal moodustas tantsuõpetaja Renate Kurik Tartu tervishoiutöötajate maja juurde naisrühma, mille koosseisus on läbi aegade olnud arstiteaduskonna üliõpilasi, õdesid, apteekreid, laborante ja tervishoiujuhte.

Naisrühm hakkas endale nime otsima Eesti Vabariigi taastamise järel. 1994. aasta jaanuarikuus viis Jaan Aitaja Toomemäel ohvrikivi juures läbi ristimistalituse. Rühma uuenenud koosseisul oli selleks ajaks möödunud kümme ühist tantsuaastat ning tantsijail oli põhjust kinnitada: «Tants on meie arm, saagu rühma nimeks Tarm!»

Naisrühma juurde on kahel korral sündinud ka neidude rühm. Kõigepealt aastail 1982–1986, mil seda juhatas Anne Ermel, ning 1990–1992, mil juhendaja oli Aime Koger. Just nende rühmade vilistlaste ja uute tantsuhuvilistega loodigi 2011. aastal Tarmu teine rühm.

Rühmade ja juhendajatel huvi uute tantsude ja esinemiste vastu on olnud suur, energiat on 65 aasta jooksul panustanud kõik juhendajad: Renate Kurik 30 aastat, Anne Ermel neli aastat, Aime Koger 27 aastat, Indrek Varik üle kaheksa aasta ning praegusel juhendajal Hanna-Liisa Kuusikul on käsil Tarm II naistega teine koostööaasta.

Voorvalss vaheldumisi polkaga

Tarmu tantsijad leiavad, et naiste ühine energia on neid tantsides kandnud läbi elu, kord rahulikul voorvalsi sammul, kord labajalga sahistades, siis jälle tempokalt polkataktis.

«Toetame ja täiendame üksteist. Vahel vaidleme, vahel unustame end tantsutunnis lobisema, vahel juhime tähelepanu kaastantsija valedele sammudele, vahel ei ole rahul enda tantsuoskusega,» kirjeldasid nad oma elu Tiigi seltsimajas. «Aga treenerit kiidame ja tervitusrivil oleme säravad ja heatujulised. Tantsutunniks saab argielu mured ja kohustused ukse taha jätta. Punume pastlapaelad ümber pahkluu, trimmime kirivööga pihad peenikeseks, põimime ringjoonel käed ja säristame ühise energialaengu koostantsimise õnnestumiseks.»

Uudis on kokku pandud Tiigi seltsimaja kontserdil kõlanud vahetekstide põhjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles