Tund Tartu ülikooli aulas pühapäeval koos kahe tšelloga

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Olja Raudonen ja Camillo Cabassi.
Olja Raudonen ja Camillo Cabassi. Foto: Erakogu foto

26. märtsil kell 16 astuvad Tartu ülikooli aulas publiku ette kaks tšellisti – Camillo Cabassi ja Olja Raudonen – ning mängivad kolm sonaati ja kolm tantsu.

Kaks tšellisti, Olja Raudonen ja Camillo Cabassi, kohtusid Tartus Vanemuise teatri ees kolm aastat tagasi siis, kui Camillo esimest korda Tartusse tuli. Juba siis asuti tegema plaane tšelloduo kontsertidest. Vahele tuli Camillo Cabassi töökohustus ERSOs, mis kestis pikalt.

Kaks tšellisti.
Kaks tšellisti. Foto: Erakogu foto

Nüüd on tšellist Camillo Cabassi Tartus tagasi ja Vanemuise sümfooniaorkestris tööl. Asjaolu, et mõlemad mängijad on Vanemuises ja musitseerivad orkestris kõrvuti, vaadates noote ühelt ja samalt noodipuldilt, loob samuti mõistmist ja koos musitseerimise naudingu.

Olja Raudonen ütles, et kontsert on mõnusalt kevadine ning ta ei kahtle, et tšellod annavad pühapäevale juurde energilist särtsakust.

Kavas on Antonio Vivaldi sonaat kahele tšellole nr. 3 A-duur, Luigi Boccherini sonaat kahele tšellole C-duur ja Jean-Baptiste Barriere Sonaat kahele tšellole g-moll. Samuti Jose Elizondo Ladina-Ameerika tantsud kahele tšellole: I «Sügis Buenos-Aireses», II «Leib suhkrust», III «Päikeseloojang Guadalajaras».

Mõlemal tšellistil on kava keskel ka sooloesitusi. Itaaliast pärit Camillo Cabassi mängib Johann Sebastian Bachi esimesest süidist ühele tšellole prelüüdi. Olja Raudonen aga ühe endakirjutatud prelüüdi.

Ladina-Ameerika tantsude helilooja Jose Elizondoga on tšellistidel samuti tihe kostöö. Helilooja isiklikult on saatnud neile noodid ja esimesel korral andis ta loa oma teos esitada juulis 2022, mil leidis aset Olja Raudoneni sünnipäevakontsert. Ja teist korda tuleb see Tartus ettekandele täna.

Olja Raudoneni ja Camillo Cabassi kõige esimene etteaste leidis aset 2021. aasta 1. oktoobril muusikapäeva kontserdil Tartu linnamuuseumis. Täna ootavad nad publikut jälle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles