Tormituuled murdsid Tartumaal puid ja elektriposti

Liina Ludvig
, ajakirjanik
Copy
Toomemäel oli torm maha murdnud kaks puud. Ennelõunaks olid need sõiduteelt juba eemale tõstetud.
Toomemäel oli torm maha murdnud kaks puud. Ennelõunaks olid need sõiduteelt juba eemale tõstetud. Foto: Margus Ansu

Tugev edela- ja läänetuul, puhanguti kuni 20 meetrit sekundis, on Tartu- ja Jõgevamaal maha murdnud omajagu puid ja oksi. Toomemäel oli hommikusele tormile alla vandunud kaks puujurakat, koos nendega ka rattakinnituskoht.

Langenud puud Juhan Liivi tänaval.
Langenud puud Juhan Liivi tänaval. Foto: Margus Ansu

Juhuslikult oli puu murdumise hetkel Oecologicumis kirjatööd tegemas Tartu ülikooli linnuökoloog Marko Mägi. «Kuulsin valjut kõmakat. Esimene mõte oli, et autoõnnetus juhtus.» Aknast välja vaadates nägi ta, et kõmakas oli süüdi kõnniteele kukkunud puu.

«Üks tervisejooku tegev kodanik sai vist ka ehmatada, sest puu murdus vahetult enne tema möödumist,» lausus Mägi.

Linnuökoloog loodab, et püsti jäänud tüvejuppi kohe maha ei saeta, sest Oecologicumi ümber on askeldamas tamme-kirjurähnid, kes peavad lugu tüügastest ja vanadest puudest. Nood on elupaigaks putukatele, kes on omakorda rähnide toidulaud. Ka eelmisel aastal pesitsesid rähnid kohe õppehoone akna taga ja on tänavu juba hoogsalt pulmamänge pidanud. 

Linnast väljas käisid päästjad abis Kambjas, kus puu oli kukkunud üle sõidutee. Nõos oli murdunud lausa elektripost. 

Jõgevamaal on päästeametil tormi tõttu olnud seitse väljakutset. Ühel juhul oli viga saanud tänavavalgustuslamp, teistel juhtudel teele langenud puud. Keegi kannatada ei ole saanud. 

Päästeametil on selliste tormijuhtumite korral palju abi vabatahtlikest päästjatest. «Päästesündmus saab kukkunud puust siis, kui see ohustab teel liiklust või kui jääb ohtlikult poolele teele pidama ja võib inimesi, hooneid või elektriliine ohtu seada,» selgitas päästeameti nõunik Henrik Veenpere. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles