Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Sel aastal tuleb kõigil majaelanikel kompostikastid spetsialistile ette näidata (1)

Copy
Linnades peavad olema kasutusel kinnised kompostrid, hajaasustuspiirkonnas võib komposti ladustada ka lahtiselt juhul, kui see ei häiri naabreid.
Linnades peavad olema kasutusel kinnised kompostrid, hajaasustuspiirkonnas võib komposti ladustada ka lahtiselt juhul, kui see ei häiri naabreid. Foto: Tairo Lutter

Selle aasta jooksul peavad kõik elamised leidma lahenduse biojäätmetest vabanemiseks. Sisuliselt on selleks kaks varianti: kas tellida prügivedajalt biojäätmete äravedu või paigaldada nõuetekohane kompostikast. Kui kompostikast olemas, tuleb sellest teada anda kohaliku omavalitsuse keskkonnaspetsialistile, kes kontrollib, et kast vastaks nõuetele. Olmeprügisse toidujäätmeid panna ei tohi.

Tartu linna keskkonnateenistuse spetsialist Tiina Lille selgitas, et vähemalt viie korteriga elamutele kehtis biojäätmete äraveo kohustus juba varem. Seda on järjepidevalt ka kontrollitud ning ses osas suuri probleeme ei ole. Selle aasta jooksul tuleb aga ka kõigil eramajadel leida lahendus biojäätmetest vabanemiseks. Kui ei ole soovi tellida biojäätmete äravedu, tuleb paigaldada kompostikast. 

Ka sellele kehtivad tiheasustuses kindlad nõuded. Kast peab olema külgedelt ja pealt kinni. See tähendab, et kartulikoori ja kalapäid aianurka hunnikusse visata ei tohi. Tiina Lille lisas, et see kord ei käi haljastusjäätmete kohta. «Lehti ja aiajäätmeid võib endiselt lahtiselt aunas hoida, kuid toidujäätmeid lahtises hunnikus kompostida ei tohi,» sõnas Lille. 

Tagasi üles