Ülikoolis valmivad Eesti ja Ukraina ravimtaimedest 3D-prinditud tervisetooted

Tartu Postimees
Copy
Tartu ülikooli doktorant Oleh Koshovyi (vasakul) ja projekti juhendaja Ain Raal 3D-printeri juures.
Tartu ülikooli doktorant Oleh Koshovyi (vasakul) ja projekti juhendaja Ain Raal 3D-printeri juures. Foto: Ivo Laidmäe

Tartu ülikooli farmaatsiainstituut pälvis 168 000 euro suuruse grandi, mille abil hakkab siin järeldoktorantuuris õppiv ukrainlane Oleh Koshovyi Eesti ja Ukraina ravimtaimedest looma uusi, 3D-prinditud tervisetooteid.

Oleh Koshovyi kuulis esimest korda Tartu ülikooli farmaatsiainstituudist 2016. aastal, kui selle teadlased võtsid osa Ukrainas asuva riikliku farmaatsiaülikooli konverentsist Harkivis. «Pärast seda otsustasime üksteisega kontaktis olla. Külastasin koos grupiga Erasmus+ programmi raames Tartu ülikooli, millele järgnes farmaatsiaõppejõudude ja -tudengite ekskursioon Tartusse,» meenutas Koshovyi.

Üks projekti juhendajatest professor Ain Raal ütles, et üsna pea pärast seda alustati sisulist koostööd, mille tulemusel ilmus 2020. aastal nende esimene ühispublikatsioon. «Projekti taotlemise ajaks olime avaldanud 12 publikatsiooni,» selgitas Raal.

Oleh Koshovyi sõnas, et täpsemalt soovitakse projektis luua uudseid bioaktiivseid looduslikke materjale ja preparaate 3D-printimise abil. Selleks kasutatakse Ukraina ja Eesti ravimtaimi, mis avaldavad antimikroobset, põletiku- ja infektsioonivastast ning kesknärvisüsteemi rahustavat toimet. «Ukrainas toimuva sõja tõttu on sealse farmaatsia ja meditsiini jaoks väga oluline väljakutse aidata ravida mitmesuguseid haavu ja vigastusi. Samuti on eluliselt tähtis vähendada sõja tõttu kannatanud inimeste kesknärvisüsteemi häireid nagu ärevus, uinumisraskused, unehäired, vaimne kurnatus ja depressioon,» lisas Ain Raal.

Oleh Koshovyi ütles, et tema peamine uurimisvaldkond oli uute taimsete ravimite loomine ning taimsete farmaatsiatoodete standardimine vastavalt Ukraina ja Euroopa nõuetele.

Oleh Koshovyi projekt kannab pealkirja «Design and development of 3D-printed medicines for bioactive materials of Ukrainian and Estonian medicinal plants origin». Projekti juhendajad on professor Ain Raal ja professor Jyrki Heinämäki.

Euroopa Komisjoni grandiga «MSCA4 Ukraine» toetatakse 13 doktoranti ja 111 järeldoktorantuuri tegevat teadlast, et nad saaksid oma teadustööd jätkata Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles