Enriko Talvistu: keelame autod ära – kas hobused tagasi? (4)

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Enriko Talvistu
Enriko Talvistu Foto: Sille Annuk

Berliinis käivad läbirääkimised enim hääli saanud kristlike demokraatide ja seni kohalikus senatis juhtrollis olnud sotsiaaldemokraatide vahel nn musta-punase valitsuskoalitsiooni moodustamiseks. Senine, 13 kuud võimul püsinud puna-rohe-punane seltsing sotside, roheliste ja vasakpoolsete vahel oleks küll samuti edasi võimalik, aga valimistel saadud veerandi miljoni hääle suurune kaotus teeb selle jätkumise siiski võimatuks. Roheliste pantvangipuudliks olnud sotsid saavad nüüd siis kristlike demokraatide puudliks.

Miks see tartlasi peaks kõnetama? Valimiskaotuse üks põhjusi oli kahtlemata roheliste aselinnapea Bettina Järaschi aetud jäärapäine liikluspoliitika. Eriti ilmekalt avaldus see kesklinna (Mitte) ringkonna valimistulemustes. Sealse ühe peamise kaubandustänava Friedrichstrasse umbes 500-meetrise lõigu sulgemine läbivale autoliiklusele, täitmine kesksete jalgrattateedega ning mitte kellelegi vajalikuks osutunud tänavamööbli ja reklaamkasvuhoonetega viis ka jalakäijate kadumiseni ning luksuskaubaäride ja kohvikute sulgemiseni.

Esialgu katseline sulgemine 2020 lõpus päädis kohtuotsusega tänava taasavamiseks liiklusele mullu novembris, sest katse tulemused nörritasid elanikke. Sellest hoolimata sulgesid rohelised seekord juba Järaschi otsese korraldusega liikluse samal lõigul 30. jaanuaril taas ning mööbel toodi tagasi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles