Vargad võtavad autost kõike, mis silma jääb

Tartu Postimees
Copy
Kuvatõmmis autovargusest Tartumaal.
Kuvatõmmis autovargusest Tartumaal. Foto: Erakogu

Mõni aasta tagasi levis meedias video autovarastest, kes ühest Tartumaa koduhoovist maasturi varastasid ja öösse põgenesid. Selliseid sõidukivargusi tuleb siiski harva ette, kuid vargad ei himusta ainult sõidukeid, vaid ka neisse jäetud esemeid ja auto küljes olevaid varuosi.

Tehnikateadlik varas oskab iga distantsvõtmega sõiduki võtme signaali pikendada, et auto kergema vaevaga varastada. Ehmatav näide pärineb 2016. aastast, kui Leedu kriminaalid varastasid Tartumaal ühe eramaja juurest Toyota Land Cruiseri. Turvakaamera salvestusest on näha, kuidas üks meestest seisab ärandamiseks vajaliku seadmega kellegi koduukse ees, teine avab samal ajal maja ette pargitud maasturi uksed ja käivitab sõiduki.

Autovargad saadi küll kätte, kuid eriti hirmutavaks muutis kogu loo teadmine, et nad olid relvastatud. «Antud olukorras on kõige häirivam aspekt, et keegi käib minu koduhoovis relvastatuna ringi,» hindab ka G4Si standardlahenduste divisjoni direktor Tarmo Pärjala. «Sõiduki hüvitab kaskokindlustus, kuid relvastatud autovargaga vastamisi minnes võib ohtu seada oma elu.»

Varastatakse kõike – tehnikat, varuosi ja isegi kütust

Autovarguste arv ei ole viimase kolme aasta jooksul märkimisväärselt tõusnud ega langenud. Tartumaal varastati 2020. aastal 17 sõidukit, 2021. aastal viis ning eelmisel aastal kaheksa sõidukit. Jõgevamaal olid vastavad näitajad kolm, kaks ja üks.

Vargad ei himusta ainult sõidukeid. Varastatakse ka tehnikat, igasuguseid esemeid, kütust ja auto küljes olevaid varuosi. Näiteid pole vaja kaugest minevikust otsida.

6. veebruaril varastati Tallinnas Kristiines Elektri tänaval sõiduautost mobiiltelefonide laadimisjuhtmed, päikeseprillid, korterivõtmed ja pagasiruumist tehnikat. Kahju oli ligi 850 eurot. Nädal varem sai politsei teate, et Türi vallas varastati ekskavaatorist diislikütust. Kahju oli üle 230 euro. Statistika järgi oli selliseid kuritegusid eelmisel aastal 386, aasta varem veelgi rohkem. 

Sõiduki varuosade vargused kuni 14.02.2023. Allikas: politsei.
Sõiduki varuosade vargused kuni 14.02.2023. Allikas: politsei. Foto: Politsei

«Tabelis toodud numbrid ei ole kõik varuosade vargused,» märgib Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre. Enamikul kordadel varastati sõidukist mitmesuguseid esemeid, näiteks tööriistu, raha, isiklikke asju, elektroonikat jne. Samuti on kuum kaup kütus.

Politsei soovitab autoomanikel väärtuslikke esemeid (kotid, võtmed, prillid, ehitustööriistad jpm) sõidukites nähtaval kohal mitte hoida. Samuti ei tasu võtmevaba süsteemiga sõidukite võtmeid hoida välisuste ega akende läheduses. Võimalusel tuleb panna autovõtmed metallist karpi või spetsiaalsesse turvavutlarisse, mis takistab ühendust sõidukiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles